Znanstvenici su došli do saznanja koje bi moglo promijeniti povijest evolucije

Znanstvenici neprestano otkrivaju nove informacije o ranim fazama života na Zemlji, a najnovije otkriće moglo bi značajno promijeniti naše razumijevanje evolucije u oceanima.

Alge su danas ključni element u životu na planeti, a istraživanja njihovih drevnih predaka sada pružaju fascinantne uvide. Paleontolog Tom Harvey s Sveučilišta Leicester tvrdi da je identificirao fosilizirani fitoplankton koji je imao ključnu ulogu u oblikovanju oceana prije 500 milijuna godina.

 

Nova studija, čiji je Harvey autor, objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B, fokusira se na uzorke pronađene u stijenama u Newfoundlandu, Kanada, piše Indy100. Iako imamo detaljne informacije o ranim životinjama koje su dominirale hranidbenim lancima toga doba, manji organizmi iz prije 500 milijuna godina još uvijek su relativno neproučeni.

Harveyjevo istraživanje usredotočeno je na mikroskopske organizme, a otkriće je bilo prilično slučajno.

 

Slučajno došao do nevjerojatnog otkrića

 

Dok je mikroskopom tražio tragove životinjske kože u stijenama, naišao je na zbirku geometrijskih nakupina koje su kasnije prepoznate kao drevni preci algi. “Stanice su bile prilično velike, formirale su prilično veliku koloniju s nevjerojatnom geometrijom”, izjavio je Harvey.

Ovi nalazi ukazuju na to da su životinje tog vremena filtrirale morsku vodu kako bi dobile fitoplankton. To bi predstavljalo najranije dokaze o takvom ponašanju, što je ključno za razumijevanje sastava oceanskih ekosustava. Kao i današnji oblici života, vjeruje se da su kemijski signali koje su ispuštale ove drevne alge potaknuli dijeljenje i rast susjednih organizama.

Ova otkrića popunjavaju praznine u našem razumijevanju fitoplanktona i pomažu u stvaranju sveobuhvatnije slike evolucije kroz vremenske periode, s obzirom na to da tragovi fitoplanktona kakve poznajemo danas datiraju samo unatrag otprilike 200 milijuna godina.