NA POMOLU JE SENZACIONALNO OTKRIĆE: Naučnici pronašli planetu koja bi potencijalno mogla podržavati život…

Otkrivanje planete za koju su naučnici vjerovali da ne može da postoji moglo bi da dovede do promjene uvriježenih mišljenja o tome kako nastaju novi svjetovi, prije svega kako se formiraju i razvijaju gasoviti džinovi, to jest planete Jupiterovog tipa.

 

Naučnici kažu da je planeta, zvaničnog naziva WASP-107b, a poznata i kao “super-puff”, mnogo manje gustine nego što se ranije mislilo za planete Jupiterovog tipa da je uopšte moguće, piše Independent.

 

 

Otprilike je iste veličine kao Jupiter, ali gustine koja je čak 10 puta manja, što je navelo istraživače da planetu uporede sa šećernom vunom.

 

Kao takva, planeta je posebna ne samo zasebno posmatrano, već i zbog „znatnih implikacija“ da planete Jupiterovog tipa, to jest gasoviti džinovi, mogu da nastanu mnogo lakše nego što se ranije vjerovalo.

 

Ovo otkriće odnosi se na same osnove kako nastaju i rastu džinovske planete. Pruža nam se konkretan dokaz da se masovno nagomilavanje gasne ovojnice može pokrenuti za jezgra koja su daleko manje mase nego što smo mislili – kaže Bjorn Beneke sa Univerziteta u Montrealu.

Planeta je izuzetna ne samo po tome što je neobično velika već i zbog toga što ima slabu površinsku gravitaciju, kao i sjaj svoje zvijezde koja je poznata kao WASP-107.

 

To omogućava da se ovaj svijet i njegova atmosfera proučavaju detaljnije nego što bi to inače bilo moguće.

 

Planeta 16 puta bliža svojoj zvijezdi nego Zemlja Suncu

Istraživači su objavili nove i revolucionarne rezultate četvorogodišnjeg proučavanja sistema u najnovijem izdanju astronomskog časopisa Astronomical Journal.

 

Nebesko tijelo WASP-107b prvi put je uočeno 2017. godine. Kružilo je oko svoje zvijezde na udaljenosti od Zemlje oko 212 svjetlosnih godina. Vrlo je blizu te zvijezde, otprilike 16 puta bliže nego što je Zemlja Suncu.

 

Dalja istraživanja su pokazala da je u pitanju jedna od planeta sa najmanjom gustinom koje su poznate čovjeku. Ta krhka građa navela je istraživače da je nazovu “super-puff” ili „šećerna vuna“.

 

Planete se formiraju u disku prašine i gasa koji kruži oko mladih zvijezda. Obično se smatra da gasoviti džinovi – planete poput našeg Jupitera i Saturna ili planete WASP-107b moraju stvoriti čvrsto jezgro koje je najmanje 10 puta masivnije od Zemlje, tako da se nakupi dovoljno gasa prije nego što se disk raspe.

 

Ali WASP-107b nema masivno jezgro, pa naučnici nisu sigurni kako je uopšte mogla da nastane. Oni, međutim, imaju mnoštvo mogućih scenarija koji bi mogli objasniti proces formiranja neobične planete.

 

Za WASP-107b najvjerovatniji scenario je da se planeta formirala daleko od zvijezde, gdje je gas u disku dovoljno hladan da se nagomilavanje gasa može dogoditi vrlo brzo. Planeta je kasnije mogla da migrira na svoj trenutni položaj, bilo interakcijom sa diskom ili sa drugim planetama u sistemu – objasnila je profesorka Eve Lee.