Neobuzdana aktivnost sunca postat će sve jača: Ova pojava se javlja svakih 11 godina

Nova istraživanja ukazuju na to da će vrhunac u ciklusu Sunčeve aktivnosti vjerojatno stići znatno prije nego što se prvotno predviđalo.

Prema analizi astrofizičara Priyansha Jaswala, Chitradeepa Sahea i Dibyendua Nandyja iz Centra izvrsnosti za svemirske znanosti u Indiji, očekuje se da će solarni maksimum nastupiti u siječnju 2024., što je znatno ranije od službenog predviđanja koje je sugeriralo srpanj 2025.

 

Ovo otkriće nagovještava da bi mogli postojati poboljšane metode predviđanja ponašanja Sunca u usporedbi s trenutnim službenim prognozama za 25. solarni ciklus. Solarni ciklusi su još uvijek misteriozni u pogledu njihovog pokretačkog mehanizma, ali su redoviti događaji u periodima od 11 godina, tijekom kojih se mijenja polaritet Sunčevog magnetskog polja, popraćeno porastom i padom solarne aktivnosti, piše Science Alert.

Normalna pojava, ali misteriozna

 

Dosadašnje prognoze, poput one Nacionalne oceanografske i atmosferske uprave (NOAA), nisu uvijek bile precizne. Nedavna istraživanja sugeriraju da bi analiza unutarnje magnetske aktivnosti Sunca, kao i praćenje uzoraka ponašanja unatrag kroz dugi vremenski period, mogli pružiti točnija predviđanja. Primjerice, istraživanje Jaswala i kolega koristi Waldmeierov efekt, koji povezuje brzinu rasta Sunčevih pjega s duljinom solarnog ciklusa, kako bi predvidjeli da će se solarni maksimum dogoditi u siječnju 2024.

Iako još uvijek postoji određena neizvjesnost, ovo istraživanje naglašava potrebu za pažljivijim praćenjem magnetske aktivnosti Sunca kako bismo unaprijedili našu sposobnost predviđanja solarnih ciklusa. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.