Opaka plućna bolest je stigla u Europu: Sve je više slučajeva, evo na što obratiti pozornost

Dok se slučajevi kašlja i prehlade povećavaju svake zime, Europa se suočava s novom prijetnjom nazvanom ‘sindrom bijelih pluća’.

Ovaj sindrom predstavlja vrstu upale pluća koja izaziva opasnu upalu pluća, vjeruje se da je uzrokovana bakterijskom infekcijom poznatom kao mycoplasma pneumoniae. Simptomi bolesti uključuju groznicu, kašalj, umor, teškoće u disanju i stvaranje zelene sluzi.

 

Zahtijeva hospitalizaciju i obično se liječi antibioticima. Ova bolest je izazvala globalnu zabrinutost nakon što su se prvi slučajevi pojavili u Kini i SAD-u, a sada se širi Europom, posebno među djecom. Širom Danske, šire se šire tipovi upale pluća, dosegnuvši ‘epidemijske’ razine s 541 prijavljenim slučajem u tjednu do 26. studenog.

Nizozemska, Švedska i Švicarska također bilježe povećanje slučajeva sindroma bijelih pluća. U Ohiju, gotovo 150 slučajeva upale pluća zabilježeno je prošlog mjeseca, a zdravstvene vlasti rade na suzbijanju širenja među djecom. Hanne-Dorthe Emborg, viša istraživačica na Statens Serum Institutu u Danskoj, objasnila je razlog raširenosti bolesti, piše LADBible.

 

Porast među djecom

 

Navela je: “Posljednje četiri godine broj infekcija mycoplasmom bio je izuzetno nizak, pa nije iznenađujuće što sada imamo epidemiju. Očekivali smo to od trenutka kada smo zatvorili zemlju nakon pandemije Covida. S obzirom na nisku razinu infekcija tijekom posljednje tri i pol godine, postoji skupina djece koja nije razvila imunitet, stoga možemo očekivati veći broj slučajeva ove sezone nego što smo vidjeli tijekom prethodnih epidemija mycoplasme prije pandemije.”

 

Ovo, zajedno sa sezonskim povećanjem infekcija gornjih dišnih putova koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije donjih dišnih putova, vjerojatno je rezultiralo porastom slučajeva. Nakon pojave, dr. Simon Theobalds, liječnik opće prakse u Pall Mall Medical, upozorava:

Valja paziti

 

“Pneumonija je upalno stanje pluća koje pogađa zračne vrećice i često je uzrokovano bakterijskim, virusnim ili drugim mikrobnim infekcijama. Važno je obratiti pozornost na specifične znakove koji je razlikuju od drugih dječjih bolesti. Iako simptomi mogu biti slični, budite oprezni na dugotrajnu visoku temperaturu, ubrzano disanje i uvlačenje prsnog koša.”

 

“Pripazite na simptome kao što su kašalj, bol u prsima i teškoće u disanju, te ako simptomi potraju i pogoršaju se, potražite hitnu medicinsku pomoć”, zaključio je.