SENZACIONALNO OTKRIĆE: Na mjestu na kojem nema života pronađeni su ostaci jedne od najnaprednijih civilizacija svijeta, ali to je bio tek početak…

Naša današnja priča vodi nas na područje drevnog Perua. Jednu od najstarijih civilizacija Južne Amerike stvorio je tajanstveni narod Moche. Cvjetala je od prvoga do osmog stoljeća na sjevernoj obali današnjeg Perua, a kako je iščezla mnogo prije dolaska Evropljana, sve spoznaje koje o njoj imamo posljedica su arheoloških iskopavanja.

 

Iz zaborava je 1899. godine izvukao uporni njemački arheolog Max Uhle, započevši s iskopavanjima na obalnom dijelu zemlje, u pokrajini Trujillo. Njegove kolege smatrale su to gubitkom vremena i ludošću. Nikome nije bilo jasno šta to misli pronaći na području nepogodnom za život, gdje sunce ispod samog ekvatora ubija ionako siromašnu vegetaciju.

Uhle je mislio drugačije i, pokazalo se, bio je u pravu. U podnožju planine Cerro Blanco preko koje se izlijevaju brze andske riječice otkrio je ulomke slomljene keramike, da bi nakon nekoliko dana iskopavanja pred njegovim očima uskrsnuli golemi kompleksi građevina.

S neskrivenim ponosom Uhle je svjetskoj javnosti predstavio dokaze o postojanju do tada potpuno nepoznate pretkolumbovske indijanske civilizacije. Kako je uobičajeno da se drevne civilizacije nazovu po kraju gdje su ostaci nađeni, i ova je dobila ime po rijeci Moche.

https://www.youtube.com/watch?v=xpOtlEQfcbU

Daljnja iskopavanja pokazala su da je ovaj narod posjedovao teško objašnjivo tehnološko znanje, koje mu je omogućilo da ukroti snažne planinske brzake kompleksnim sistemom kanala i podigne veličanstvene građevine, poput stepeničastih piramida i hramova posvećenih božanstvima.