Znanstvenici na drugom kraju svijeta pronašli podvodne piramide stare 10 tisuća godina: Kako su tamo dospjele?

Najveća struktura izgleda kao komplicirana, monolitska, stepenasta piramida koja izranja iz dubine od 25 metara.

Skriveni ispod voda oko japanskog otoka Yonaguni nalaze se impozantni ostaci grada starog 10.000 godina, barem tako mnogi stručnjaci vjeruju. Zapanjujuće formacije uključuju složeni, monolitski, piramidalni spomenik, zajedno s strukturama koje podsjećaju na ostatke dvorca, hramova, luka i stadiona, sve povezano cestama.

 

“Najveća struktura izgleda kao komplicirana, monolitska, stepenasta piramida koja izranja iz dubine od 25 metara”, objasnio je morski biolog Masaaki Kimura za National Geographic 2007. godine.

Kimura je tada već više od 15 godina kartirao ove čudne strukture, svaki put kad bi zaronio kako bi ih vidio, sve više je bio uvjeren da su dio drevnog grada. On i drugi predložili su da su ih možda izgradili Japanci iz doba Jōmon: lovci-sakupljači koji su naseljavali otoke već u 12000. pr. Kr., prema izvještaju BBC-a.

 

Misterij

Međutim, neki nisu uvjereni u ovu ideju o japanskoj Atlantidi. Robert Schoch, profesor na Sveučilištu Boston, koji je sam istraživao mjesto, tvrdi da je Yonaguni spomenik (kako se sada naziva) zapravo prirodan fenomen.

 

Odnoseći se na platforme i terase, rekao je za National Geographic: “To je osnovna geologija i klasična stratigrafija za pješčenjake, koji se obično lome duž ravnina i daju vam te vrlo ravne rubove, pogotovo u području s mnogo grebena i tektonskih aktivnosti.”

Prošlo je više od 16 godina otkako su se ova dva stručnjaka obratila časopisu, a 37 godina otkako je spomenik otkriven, a istina o njegovom podrijetlu i dalje ostaje misterij.

 

Lokalni ronioc prvi je naišao na njega 1986. godine, primijetivši gotovo savršeno ravne stepenice “piramide”. Od tada, teorije su kružile o tome kako je tamo dospjela.

https://www.youtube.com/watch?v=h6mT7TD1ETo

Što bi to moglo biti?

Neki, poput Kimure, vjeruju da je velika vizija nekada bila dio mitskog pacifičkog kontinenta Mu koji je, prema legendi, potonuo pod valovima tijekom velike katastrofe. Njegovo opravdanje za takav zaključak je dvojako.

 

Prvo, tvrdi da je prepoznao oznake kamenoloma u kamenu i pronašao stijene koje izgledaju kao da su oblikovane da izgledaju kao životinje. “Primjer koji sam opisao kao podvodni sfinga sličan je kineskom ili starom Okinawskom kralju”, rekao je National Geographicu.

 

Drugo, istaknuo je da je regija, u Tihom prstenu, poznata po intenzivnim seizmičkim događanjima. Kimura je primijetio da je tsunami, čiji su se valovi uzdizali oko 40 metara, pogodio otok Yonaguni i okolicu 1771. godine.

Katastrofa je prema japanskom novinskom Yomiuri Shimbunu ostavila oko 12.000 mrtvih ili nestalih, a istraživanje provedeno na Sveučilištu u Tokiju sugerira da je područje pogođeno tsunami svakih 150 do 400 godina. Drugim riječima, sličan događaj mogao je potopiti Yonaguni spomenik.

Još jedna teorija

Toru Ouchi, docent seizmologije na Sveučilištu Kobe, rekao je za National Geographic da podržava Kimurinu teoriju, inzistirajući da strukture ne bi mogle biti stvorene pločastim tektonikom.

 

“Zaronio sam tamo i dodirnuo piramidu”, rekao je. “Ono što profesor Kimura kaže nije nimalo pretjerano. Lako je primijetiti da ti ostaci nisu uzrokovani potresima.” Unatoč tome, profesor Schoch, među ostalima, ne bi se dao pomaknuti tim argumentima.

 

“Prvi put kad sam zaronio do spomenika, znao sam da nije umjetan”, istaknuo je. “Nije tako pravilan kako mnogi tvrde, a pravi kutovi i simetrija ne slažu se na mnogim mjestima.”

Slično, profesor sa Sveučilišta Boston inzistirao je da su rupe i oznake u stijenama vjerojatno uzrokovane podvodnim vrtlozima ili morskim stvorenjima.

 

“Profesor Kimura tvrdi da je vidio neku vrstu pisanja ili slika, ali to su samo ogrebotine na stijeni koje su prirodne”, rekao je. “On ih tumači kao umjetne, ali ja ne znam odakle mu takva ideja.” Konačno, argumenti obje strane su uvjerljivi, tako da do sada nitko nije kategorički razjasnio misterij.