ZNATE LI GDJE JE ZABRANJENO SLAVITI BOŽIĆ? U OVOJ ZEMLJI ZBOG TOGA MOŽETE ZAVRŠITI U ZATVORU

Božić, najljepše doba godine prema riječima Endija Vilijamsa, nije tako veseo i vedar u nekim dijelovima svijeta.

Naime, Božić je zapravo protivzakonit u nekim zemljama, a ljudima je zabranjeno obilježavanje praznika zbog raznih pravila i razloga.

 

Jedna od takvih zemalja je Tadžikistan, gdje su zabranjene svečane proslave, božićna drvca i poklanjanje. Čak i postavljanje božićnih drvca, bilo živih ili vještačkih, zabranjeno je u školama i univerzitetima.

Slična pravila vrijede i u Bruneju, gdje je zabranjeno nošenje kapa Djeda Mraza ili bilo koje odjeće povezane s Božićem. Ovo pravilo doneseno je kako bi se spriječilo “pretjerano i otvoreno” slavlje koje bi moglo uticati na muslimansko stanovništvo.

 

Saudijska Arabija zabranjuje sve “vidljive znakove” božićne zabave, a slavlje Božića uslovljeno je lunarnim kalendarom, ne gregorijanskim.

U Kini, iako ima milione stanovnika koji obilježavaju Božić, država ga naziva “Festivalom srama” i “zapadnjačkim duhovnim opijumom”, a vlada pokušava očuvati svoju tradiciju i oduprijeti se uticaju zapadnjačkih običaja.

Sjeverna Koreja takođe ima stroga pravila oko Božića, gdje je slavlje ograničeno na odavanje počasti porodici Kim Jong-una, vladajućoj stranci i njenim liderima. Slavlje Isusa Hrista ili Djeda Mraza može rezultirati zatvorom ili još ozbiljnijim posljedicama.

Kim Jon-un čak je odredio da se 24. decembar slavi kao dan rođenja svoje bake, a slavlje Božića potpuno je zabranjeno. Sjevernokorejanci rizikuju teške posljedice ako budu uhvaćeni na bilo kakvom božićnom okupljanju, prenosi “Klik”.