HRABRA STJUARDESA SPASILA DEVOJČICU: Primetila čudan par na letu i devojčici ostavila poruku…

Ovih dana u medijima je objavljena priča o trgovini ljudima koja ledi krv u žilama.

Iako star nekoliko godina, ovaj događaj oživljava zastrašujuću spoznaju da se slične situacije svakodnevno odvijaju, i da žrtve mogu biti ljudi koji pokraj vas prolaze na ulici ili, primjerice, sjede do vas u vlaku.

Stjuardesa Shelia Fedrick odigrala je ulogu života spasivši 14-godišnju djevojčicu na letu Alaska Airlinesa iz Seattlea u San Francisco, prenosi The Sun.

Za 49-godišnju stjuardesu bio je to sasvim uobičajen radni dan, no s deset godina radnog iskustva iza sebe, Shelia je znala prepoznati sumnjive putnike. Zapuštena djevojčica prljave kose sjedila je u društvu starijeg muškarca koji je izgledom potpuno odudarao od stanja u kojem se nalazila 14-godišnjakinja. Sheali je to bilo sasvim dovoljno da joj privuče pažnju, a ni intuicija koju je imala nije bila zanemariva.

Povodeći se time, u nekom trenutku je prišla paru i započela neobavezni razgovor koji joj je samo potvrdio da je nešto u odnosu suputnika itekako pogrešno. Muškarac je odmah zauzeo čudan obrambeni stav, a djevojčica je izbjegavala ikakvu komunikaciju i kontakt očima.

stjuardesa-wc

Iskusna stjuardesa znala je da mora nešto poduzeti i potiho mrmljajući, u trenutku nepažnje muškarca, uspjela nagovoriti djevojčicu da ode na toalet. Tamo joj je na ogledalu ostavila papirić, a kad je nakon nje ušla u toalet, dočekala ju je zastrašujuća poruka ‘Trebam pomoć’.

Stjuardesa je istog trenutka obavijestila pilota o situaciji u avionu i u trenutku slijetanja na aerodrom u San Franciscu, policija je okružila avion.

Tad je otkriveno da je djevojčica žrtva trgovine ljudima i da joj je hrabra stjuardesa upravo spasila život.

Sheila je za medije izjavila kako je nakon ovog događaja dugo razmišljala o tome jesu li se ovakve situacije možebitno i ranije odvijale na njezinim letovima, a da ih, manjkom iskustva, nije bila ni svjesna.

Posljednjih godina, avionsko osoblje mnogih kompanija prolazi posebnu obuku koja im može pomoći u prepoznavanju trgovine ljudima na međunarodnim i domaćim letovima.

Tom je problemu nužno posvetiti potpunu pozornost, jer brojke koje je iznio Washington Post govore da je samo prošle godine na američkom tlu uhićeno 2000 trgovaca ljudima te da je identificirano 400 žrtava. Broj koji se procjenjuje za sve nerazjašnjene i neriješene slučajeve puno je strašniji – pretpostavlja se kako krijumčari u Sjedinjene Američke Države svake godine uvedu 50, 000 djevojaka i žena koje završe u mračnom svijetu prostitucije.

Junakinja ove priče i godinama nakon događaja u kontaktu je s anonimnom djevojkom kojoj je spasila život. Prema njezinim riječima, sretna je i sigurna te pohađa jedno američko sveučilište.

 

(Izvor: jutarnji.hr)