NASA izdala važno upozorenje koje se tiče cijelog čovječanstva: ‘Problem s Mjesecom je hitan’

SAD, u saradnji s privatnim sektorom, priprema se za intenziviranje napora istraživanja Mjeseca s pokretanjem komercijalne misije Peregrine ove sedmice, ali organizacija je upozorena na potencijalne opasnosti za resurse Mjeseca.

 

Nekoliko sonda će biti poslano na površinu Mjeseca u narednim godinama dok zainteresirane strane konkuriraju za kontrolu nad resursima.

Ali, NASA i drugi astronomi su upozoreni da dugoročni učinci iskorištavanja resursa Mjeseca mogu imati ozbiljan utjecaj na važna naučna istraživanja.

Martin Elvis iz Centra za astrofiziku na Harvardu i Smithsonian institutu rekao je Observeru da je “problem postao hitan”. “Moramo djelovati sada jer će odluke donesene danas postaviti ton za naše buduće ponašanje na Mjesecu.”

Ideja je također podijeljena s javnošću od strane astronoma profesora Richarda Greena sa Univerziteta u Arizoni. On je rekao: “Ne pokušavamo spriječiti izgradnju lunarne baze. Međutim, postoje samo nekoliko obećavajućih lokacija i neke od njih su izuzetno dragocjene naučno. Moramo biti vrlo, vrlo oprezni gdje gradimo naše rudnike i baze.”

Green je dodao: “Problem je što dugo traje napraviti promjene u UN-ovim ugovorima, pa moramo djelovati sada ako želimo imati nadu da ćemo uspostaviti međunarodne sporazume kako bismo zaštitili posebne naučne karakteristike Mjeseca i osigurali da ne budu uništene nepromišljenim iskorištavanjem.”

 

Ovo upozorenje dolazi u vrijeme kada je privatno izgrađeni američki lander postavljen za slijetanje na Mjesec u ponedjeljak, 8. januara. Lander “Peregrine”, razvijen od strane kompanije Astrobotic sa sjedištem u Pittsburghu, bio bi prva komercijalna misija koja uspješno slijeće na Mjesec i prva američki poduprta misija u više od 50 godina od završetka projekta Apollo, javlja Klik.