Tajanstveni sablasni krugovi u svemiru godinama muče naučnike. Čini se da sad znaju više, ali to otvara dodatna pitanja(VIDEO)

Tajanstveni, sablasni krugovi u dubokom svemiru koji zbunjuju astronome od njihovog otkrića 2019. mogli bi konačno imati objašnjenje.

 

Prema novoj analizi, slabo sjajne, divovske mrlje su udarni valovi koje su isklesali ogromni vjetrovi koji pušu iz galaksija u njihovim središtima.

No, ovo nisu samo obične galaksije. To su galaksije koje su prošle ili prolaze kroz prasak zvijezda – razdoblje intenzivnog stvaranja zvijezda, doslovnu eksploziju masivnih zvijezda koje se rađaju i umiru u brzom slijedu, završavajući svoje živote u spektakularnim supernovama.

 

“Ove su galaksije stvarno zanimljive”, objašnjava astrofizičarka Alison Coil sa Univerziteta Kalifornija San Diego, koja je vodila istraživanje.

Video pogledajte ovde:

 

https://www.youtube.com/watch?v=5tYr_5sD-RA

 

 

Događaju se kada se sudare dvije velike galaksije. Spajanje gura sav plin u vrlo malo područje, što uzrokuje intenzivan nalet stvaranja zvijezda. Masivne zvijezde brzo izgaraju i kada umru, izbacuju svoj plin kao izlazni vjetar.”

 

Analiza tima sugerira da se taj plin zatim gura prema van i hvata galaktički vjetar koji struji iz galaksije, stvarajući snažan, sferni izljev koji stvara frontu udara gdje se zabija u okolni, tanki međugalaktički medij.

Čudni radijski krugovi, ili ORC-ovi, prilično su tačno ono što zvuče. To su krugovi u dubokom svemiru koji su detektirani moćnim radioteleskopima, i samo radioteleskopima; nisu otkriveni u drugim valnim dužinama. Također izgledaju svjetlije oko rubova, poput mjehurića.

 

Radioemisija je izgledala pomalo kao svjetlost viđena u drugim udarnim valovima, a prividni sferni oblik nalikovao je objektima poput planetarnih maglica ili ostataka supernove, samo mnogo, mnogo veći. Astronomi su bili zbunjeni… ali onda, prošle godine, dobili smo još jedan trag. U središtu svakog ORC-a naučnici su pronašli galaksiju.

 

To je sugeriralo da su ORC nekako nastali u središnjoj galaksiji, šireći se prema van. Naučnici su mislili da je najvjerovatnije objašnjenje eksplozija vrućeg plina koji se širi prema van.

 

Coil i njezini kolege istraživali su galaksije praska zvijezda i pitali su se je li taj fenomen nekako povezan s ovom snažno aktivnom, ali relativno kratkom fazom kroz koju se opaža da prolaze neke galaksije. Ali nije bilo mnogo podataka izvan radijskih promatranja objekata, pa su upotrijebili zvjezdarnicu WM Keck za dobivanje optičkih podataka o jednom od ORC-ova.

Otkrili su da ORC 4, kako je poznato, ima čitavu hrpu zvijezda starih oko 6 milijardi godina. To sugerira da je galaksija prošla kroz nastup stvaranja zvijezda, koji je završio prije otprilike milijardu godina.

 

Sljedeći dio bio je provesti računalne simulacije kako bi se utvrdilo je li ovaj nalet stvaranja zvijezda mogao proizvesti mjehur koji se širi oko galaksije. I, pa, doista je moguće.

Kako bi se reproducirao promatrani ORC, galaktički vjetar počevši od brzine od oko 450 kilometara u sekundi izlazio bi iz galaksije oko 200 miliona godina, potaknut visokom stopom eksplozija supernove. U tom trenutku vjetar bi utihnuo, ali bi vrući plin nastavio putovati prema van u mjehuru, dok bi hladniji plin pao natrag u galaksiju.

 

Ovo ipak sugerira, kažu istraživači, da su ORC-ovi proizvedeni galaktičkim odljevima, vjerovatno nakon razdoblja intenzivnog zvjezdanog praska.

 

“Da bi ovo uspjelo, potrebna vam je velika brzina istjecanja mase, što znači da vrlo brzo izbacuje puno materijala. A okolni plin izvan galaksije mora biti niske gustoće, inače se udar zaustavlja. Ovo su dva ključna čimbenika“, objašnjava Coil.

 

“Ispostavilo se da galaksije koje smo proučavali imaju ove visoke stope istjecanja mase. One su rijetke, ali postoje. Stvarno mislim da ovo ukazuje na ORC-ove koji potječu od neke vrste izlaznih galaktičkih vjetrova.”

 

Ako je to slučaj, postavlja neka zanimljiva pitanja. Koliko dugo ORC traje prije nego što postane preslab da bi se vidio? Koliko je česta pojava? Događa li se to svim galaksijama koje pucaju zvijezde ili moraju postojati posebni uvjeti? Je li prasak zvijezde neophodan prethodnik?

 

Očito postoji mnogo toga što još uvijek ne znamo o tim čudnim mrljama na nebu – ali saznanje više o njima moglo bi biti trag koji bi nam na kraju pomogao da bolje razumijemo kako se Svemir razvija.