Navodna piramida na Antarktici je pokrenula razne teorije zavjera: ‘Kako su tamo dospjele?’

Mnogi su uzbuđeno raspravljali o tajanstvenom obliku koji je primijećen ispod ledenog pokrova Antarktike.

Pojavila se teorija da je riječ o piramidi, što je potaknulo bujicu rasprava i spekulacija na internetu. Situacija je postala još zanimljivija kada su ljudi počeli uspoređivati oblik s Velikom piramidom u Egiptu, ističući sličnosti koje su primijetili na satelitskim snimkama južnog dijela planinskog lanca Ellsworth na Antarktiku.

 

Neki su odmah počeli sugerirati različite teorije, uključujući mogućnost postojanja drevne civilizacije na Antarktici prije tisućama godina. Drugi su se šalili, sugerirajući povezanost s iluminatima ili postavljanjem pitanja poput “Kako su premjestili piramide iz Egipta na Antarktik?”

Razne teorije zavjera

Međutim, nakon što je interes javnosti dosegnuo vrhunac, profesor geologije Eric Rignot dao je svoje objašnjenje. Tvrdi da oblik nije piramida, već planina s piramidalnim vrhom, koja se formira kao posljedica konvergencije ledenjaka na stranama kopnene mase.

Rignot i drugi stručnjaci ističu da su oblici koji podsjećaju na piramide česta pojava u prirodi, a ova “piramida” je zapravo vrh stijene koji strši iznad ledenjaka ili ledene ploče, poznat kao nunatak.

Iako je prva reakcija bila uzbuđenje zbog mogućeg otkrića drevne građevine ili artefakta, razumijevanje prirodnih procesa na Antarktiku brzo je rasvijetlilo tajanstveni oblik, ostavljajući nas bez spektakularnih arheoloških otkrića, ali s još jednom fascinantnom pričom iz prirode.