Iznenada se vratilo misteriozno jezero nestalo krajem 19. stoljeća: Za njega se veže i vrlo mračna povijest

Nekako me i dalje fascinira jedna stvar, naime, ptice znaju kako ponovno pronaći jezero. Kao da oduvijek znaju za njega

Jezero u Kaliforniji vratilo se nakon što je nestalo krajem 19. stoljeća. Nalazi se u San Joaquin dolini u Kaliforniji, i od velike je važnosti za autohtone zajednice u tom području. Jezero se zove Tulare Lake, a u Tachi Yokut plemenu znači “velika voda”. Prije nego što je nestalo krajem 19. stoljeća, bilo je najveće tijelo slatke vode u SAD-u izvan rijeke Mississippi, prema Earth.com.

Jezero je također bilo od velike važnosti kao prirodni resurs za autohtone zajednice i bilo je nevjerojatnih 160 kilometara 95 kilometara široko u svojoj najvećoj veličini. Vivian Underhill proučavala je jezero kao postdoktorska istraživačica na Sveučilištu Northeastern i primijetila je da povijest sadrži neka tamna, mračna razdoblja.

Underhill je otkrila da su autohtone zajednice na tom zemljištu bile prisiljene otići kako bi se ogromno jezero moglo isušiti i zemlja koristiti za poljoprivredu. Underhill je rekla Northeastern Global News-u: “Stvarno su htjeli da zemlja  pređe u privatne ruke kako bi autohtoni zemljišni zahtjevi koji su bili u tijeku u to vrijeme postali nevažeći kad bi prošli kroz sudove. To je bio duboko kolonijalni projekt.”

Nije se vratilo sve do 2023.

Jezero se djelomično pojavilo ponovno 1930-ih, 1960-ih i 1980-ih, ali nije se potpuno vratilo sve do 2023. godine, gotovo 125 godina nakon nestanka, kada se jezero pravilno vratilo. To je bilo zbog kombinacije obilnih kiša i otapanja snijega, koje su višestruko poplavile regiju i obnovile jezero.

Iako nije više 160 km dugo i gotovo 100 km široko koliko je nekad bilo, ipak se vratilo kao ogromno tijelo vode. Sada se proteže oko 35 km u dužinu i 20 km širinu, što je i dalje veliko jezero. Underhill je još rekla: “Nekako me i dalje fascinira jedna stvar, naime, ptice znaju kako ponovno pronaći jezero. Kao da oduvijek znaju za njega”.

Tachi Yokuti su se također vratili na područje desetljećima nakon što su protjerani s svoje zemlje i ponovno mogu prakticirati svoje rituale na jezeru. Kenny Barrios, kulturni posrednik za zajednicu, rekao je: “Volim činjenicu da se vratilo za nas. Volim činjenicu da je preuzelo zemlju koja nam je oduzeta. Volim činjenicu da je otporno i da se uvijek vraća, čak i kroz uništenje koje su pokušali nanijeti. Jezero je kao mi.”