OSTRVO SMRTI SA KOJEG NEMA POVRATKA: Kada kročite na njega, imate manje od sat vremena da preživite! (VIDEO)

Ostrvo je udaljeno oko 30 kilometara od obale brazilskog Sao Paula, a iz vazduha izgleda zapanjujuće lepo s obilje zelene vegetacije, prekrasnom stenovitom obalom, okupan u suncu i okružen kristalno čistim morem.

No ideja surferskog raja i egzotične lokacije za odmor brzo pada u vodu, jer ostrvo zmija nije taj naziv dobio zahvaljujući svom obliku, već zato što je dom najsmrtonosnijim zmijama na svetu, kojih je tamo doslovno na hiljade.

Na Zemlji ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća, ističu naučnici. Budući da njegova površina iznosi tek 0,45 kvadratnih kilometra računica je jasna, tamo ne samo da ćete zasigurno videti zmiju, već ćete videti na stotine njih, odnosno jednu zmiju na svaki metar zemlje.

Nije ni čudno kako na tom otoku ljudi ne žive, a jedini dokaz ljudskog postojanja čini svetionik izgrađen kako bi se izbegli brodolomi. Neko je morao izgraditi svetionik i upravljati njime, a u ranim 1900-ima na ostrvu je živie čovek zadužen za to. Prema predanju, poslednji svetioničar i njegova porodica nisu preživeli, jer su navodno zmije ušle u njihov dom kroz otvorene prozore.

Druga strašna priča govori o ribaru čiji se čamac nasukao na obalama ostrva, pa se on morao iskrcati. Dok je pokušavao ubrati banane, zmije su ga zaskočile s drveta. U pokušaju bega do obale, navodno je ugrizen više od desetak puta.

Vrsta jamičarke iz porodice ljutica ostale su zarobljene na ostrvu kada su narasle dubine okeana i odvojile ostrvo od kopna. Prirodna selekcija u kontekstu evolucije omogućile su da se zmije prilagode svom novom staništu, došlo je do porasta u populaciji jer nisu imale prirodnih neprijatelja, a s druge strane pregršt hrane.

Zmije se hrane uglavnom pticama, no da dođe do ugriza čoveka važno je znati kako otrov zlatne zmije doslovno otapa ljudsko meso na mestu ugriza te je čak pet puta jači od otrova njenog zmijskog rođaka s kopna.

mrtonosna vrsta koja se lokalno naziva “Ilha de Queimada Grande” poprilično je nepoznata, a razlog leži u tome što joj je ovo ostrvo jedini dom. Ima prekrasnu zlatnu boju, a glava joj je u obliku koplja. Ta je porodica zmija odgovorna za oko 90 procenata svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. Na primer, ako vas ugrize u kontinentalnom delu Brazila i ne primite lek, smrtnost iznosi oko 10 posto.

Čak i s protivotrovom šanse za smrt iznose oko 3 posto, a simptomi uključuju prestanak rada bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crevima i nekrozu mišićnog tkiva. No, to su i dalje zlatne zmije sa kopna, sada zamislite šta radi ona pet puta opasnija sa ostrva.

Zamislite najgori mogući scenario ugriza zmije. E, pa, još gore, kažu stručnjaci. Na primer, ugriz crne mambe “gasi” živčani sistem, paralizira žrtvu i u 100 posto slučajeva uzrokuje smrt (osim ako se žrtva ne nalazi jedan metar udaljena od protivotrova).

Čini se kako ne bi moglo biti gore od toga, osim činjenice kako otrov crne mambe ne pretvara vaše unutrašnje organe u kašu i tekućinu. Ne postoji slučaj u kojem je neko preživeo dovoljno dugo da bi dospeo u bolnicu.

– S ovim zmijama reč je o veoma bolnoj smrti – objašnjava biolog Brajan Fraj, jedan od šačice ludih istraživača koji su se usudili daposete ostrvo.

– U svakom slučaju umrećete vrišteći – dodaje Fraj.

Zbog ogromne populacije otrovnica brazilska vlada je zabranila odlazak na ostrvo, osim s posebnim dopuštenjem za naučnike i istraživačke timove, a preduslov je da moraju imati dežurnog lekara u blizini, kao i zaštitna odela.

Međutim, kada je nešto retko i tako opasno, uvek se nađu avanturisti koji su voljni da probaju “zabranjeno voće”. Iz tog razloga postoji i crno tržište za ture koje vode na ostrvo, kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Cena jedne zmije se navodno kreće od 10 do 30 hiljada dolara.

Otrov zlatne zmije u dosadašnjim testiranjima pokazao je farmaceutski potencijal i već se koristi u izradi lekova za snižavanje krvnog pritiska, a veruje se da bi mogao da se koristiti i za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka, srčanih bolesti i problema s cirkulacijom.

Prema jendoj legendi, zlatna zmija je dospela je na ostrvo zahvaljujući gusarima koji su želeli da čuva njihovo skriveno zlato. Navodno nisu znali da će se zmije tako razmnožiti da će blago postati nedostupno i njima samima, al iistoričari kažu da je ta priča samo mit.

Naime, zlatna zmija je evoluirala kroz razdoblje od desetak hiljada godina, verovatno otkako je podizanje nivoa mora i dovelo do odvajanja ostrva zmija od kopna i izolacije životinjskih vrsta na njemu.