SLIKA ČETVORICE MATURANATA IZ 2013. KRIJE STRAVIČNU PRIČU: Shvatate li šta gledate?

Fotografija četvorice prijatelja sa maturske večeri od prije deset godina, danas je jedna od najstrašnijih slika na internetu. Na njioj su svi nasmijani, sretni i radosni. Međutim, od četvorice momaka, trojica su preminuli usljed velike doze dro*e. Sva četvorica su koristili razne vrste opijata, a samo je jedan od njih uspio da se “skine” i bude čist da isprriča njihovu priču.

Američki grad Grinvil, počevši od 2013. godine, počeo je da bilježi veliku stopu mladih koji su završili mrtvi usljed svoje zavisnosti. Prvi od njih bio je Džekson, a lokalnu zajednicu je u narednim godinama pogidila smrt najmanje 16 mladića i djevojaka koji su odrasli zajedno u ovom malom gradu u istočnoj Sjevernoj Karolini podlegla bi predoziranju opioida i drugih dro*a tokom devet godina.

U osvrtu na tu 2013. godinu, sestra prerano preminulog Džeksona, Eli, prisetila se kako je saznala da joj je brat u teškom stanju. Tog strašnog dana prije devet godina, Eli Laughinghouse Krout je kasnila na pomen njenoj polusestri je počinjao za sat vremena, a ona još uvijek nije izašla od kuće.

Beba stara pet nedelja Lejsi, pronađena je mrtva licem nadole u ​​svom krevetiću dva dana ranije. Ta strašna smrt, Eli, njenu polubraću i sestre, pogodila je kao malj. Nesreća ipak nije išla sama. Naime, njen najmlađi brat, Džekson, koji je bio izbezumljen nakon smrti bebe, izašao je veče prije sahrane sa društvom. Kada je majka pokušala da ga probudi, bio je skroz blijed i skoro bez pulsa. Testovi su pokazali da je imao četiri različite vrste lijekova protiv anksioznosti u krvi. Pet dana kasnije, neposredno prije svog 19. rođendana, skinut je sa aparata za održavanje života.

„Mrzim izreku „Sve se dešava sa razlogom“ ili „Biće lakše“, jer nije. Ne postaje lakše. Tuga i gubitak nikada ne prolaze. Mislim da se jednostavno razlikuju. Naučite gdje ste nekih dana, da ste emocionalna olupina, a drugih, ne razmišljate toliko o njima. Ili mislite o njima sa osmijehom.”, rekla je Eli na početku razgovora za Vašington post.

Njegova smrt, samo je jedna u nizu strašne sudbine koja se nadvila nad mali američki gradić. Smrt je razbila porodice i uzdrmala pogled na svijet roditelja koji su vjerovali da subkultura dro*e utiče na djecu drugih ljudi. Mnogi su još uvijek zbunjeni kako je zavisnost ušla među mlade u školi.

Neki su nastojali da pronađu smisao u smrti svoje djece, pozivajući zajednicu da prizna krizu sa dro*om u njenoj sredini i preduzme korake kako bi spriječila umiranje većeg broja mladih ljudi.

Došlo je do tačke da to više nismo mogli da ignorišemo. Mogli biste da se pretvarate da vam se ovo ne može desiti, ali moglo bi se desiti svakome od nas. I to nastavlja da se dešava.” rekla je Marija Rodrigez-Kju, čiji je sin Mingo umro 2017. u 22. godini.

Ne postoji jedno objašnjenje za niz smrtnih slučajeva. Činilo se da svaki tinejdžer slijedi svoj put ka korišćenju supstanci, podstaknut traumom, depresijom, dosadom, beznađem ili lošim samopouzdanjem – izgubljen zbog lakoće dostupnosti droga i podložnosti zavisnosti.

Nedugo prije predoziranja, Eli, sestra mlaidća sa početka priče, rekla je svom bratu da je trudna. Bio je uzbuđen. I prestravljen.

Tri ili četiri godine bilo je užasno u Grinvilu. Posvuda su umirala djeca. … A kada su to djeca koju znate, kad su djeca koju ste učili, djeca sa kojima imate neku vezu, to je veoma proganjajuće. Porodica Laughinghouse je generacijama bila istaknuta u ovoj oblasti. Eliin deda je prodavao duhan. Njen pokojni otac, Bil, je držao farmu busena. Bil i Fran su se razveli kada su Eli i njena braća, razdvojeni u godinama od samo tri godine, bili adolescenti. Bil se ponovo oženio i dobio bebu Lejsi sa svojom novom ženom Dženifer” rekao je Hjuz, nastavnik istorije i trener u školi “Sveti Petar”.

Eli, koja sada ima 31 godinu i udata, bila je kao druga mama dečacima. Pakao nar*otika oduzeo joj je dva brata. Ponekad nosi narukvicu sa dvije male pregrade u kojima se nalaze komadići njihovog pepela. Ona takođe nosi medaljon u kojem se nalaze slike obojice.

Braća su putovala različitim putevima do istog kraja. Džekson je bio ležerniji korisnik, rekla je njihova majka. Aleks je bio tipičniji za nekoga sa punom zavisnošću

Počeo je da uzima tablete i krao od mene i prodavao stvari, uzeo mi je debitnu karticu i “očistio” moj račun. Nakon toga je uzeo auto“, rekla je Fran, medicinska sestra.

Kao i Fran, i drugi roditelji su se suočili sa nezamislivim. Džej Di i Daun Flečer, biznismen i učiteljica, pronašli su svog sina mrtvog u njegovoj sobi od predoziranja fentanilom 2019. godine, nakon što se godinama borio sa zavisnošću. Kada je počeo da koristi he*oin, Stjuart je preživio samo četiri mieseca. Njegov otac u potresnoj ispov9iesti, ispričao je da je svako veče čekao poziv telefona, u kojem će saznati da li je potrebno da sina izbavlja iz zatvora, kanala ili da ga prepozna u mrtvačnici. Ta agonija je trajala deset godina.

Priče preživjelih

Teret preživljavanja ponekad može biti prevelik. Džejkob, koji je ovog ljeta započeo školovanje na medicini sa 29 godina, otišao je na sahrane više od 10 prijatelja do svoje 24. godine. Sada je izgubio 20 ili 25 prijatelja zbog dro*e. Bio je posebno blizak sa Aleksom. Obojica su dolazili iz razvedenih porodica i nisu bili tako imućni kao neki drugi dječaci.

„Bila je jedna sahrana na kojoj jednostavno nisam mogao da budem, nisam mogao da izdržim da je vidim… Još uvijek se ponekad osjećam krivim zbog toga. To je velika težina za nošenje, gubitak toliko ljudi“ Mislim, to je težina koja nikada ne nestaje.”, ispričao je on.

Jedini među živima sa fotografije

Drugi mladić, Kol koji je bio Džeksonov blizak prijatelj, bio je sa njim te noći 2013. kada je se predozirao. Zajedno su izašli, dro*irali se, zatim kupili čizburgere u restoranu i srušili se u krevet da spavaju, rekao je. Probudio se ujutru i otkrio da se Džekson tokom noći ugušio sopstvenom povraćanjem. Fran je počela da vrišti i da udara sina po grudima. Kol je otrčao u susjednu kuću u donjem vešu da potraži pomoć od komšinice koja je takođe bila medicinska sestra.

Danas, sa 29 godina, Kol je mentor drugima koji se bore sa zavisnošću i vlasnik je osiguravajuće kompanije. Ali i dalje ima noćne strahove i nesanicu. Ne može da spava ni sa kim na lijevoj strani svog kreveta, gde je Džekson bio kada se to dogodilo.

„Svi se nekako pitamo zašto smo to radili. Upravo svi smo bili depresivni, uhvaćeni između, nismo imali mnogo smernica. Finansijska kriza iz 2008. naučila nas je koliko brzo može nestati sigurnost njihove porodice. Zašto se ne naduvati ako nema nade? … Nismo imali nade za budućnost. Tako smo se zabavili sa sadašnjošću.””, rekao je on držeću u rukama fotografiju koja tek kada se otrkije pozadina priče, postaje jeziva.

Naime, na toj fotografiji nalaze se četvorica mladića na maturskoj proslavi.Nasmijani, mladi, veseli i dobro raspoloženi. Danas je Kol jedini preživjeli.

(Vašington post)