DR NESTOROVIĆ TVRDI: Ovo su 3 NAJMOĆNIJA NARODNA LEKA!

Slab imunitet neće moći da se izbori sa pretnjom i doći će do štete po zdravlje osobe i razvoja bolesti.

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne medicine i daje savete za jačanje imuniteta.

 

Koje savete iz ajuverdske medicine preporučujete našim čitaocima?

 

– Ajurveda je nastarija medicina na svetu. Ajurvedske biljke imaju odlične efekte, ali je po meni važniji princip dovođenja tela u ravnotežu sa okolinom. Principi ajurvede su filosofski, ne radi se o lečenju bolesti, već postizanju ravnoteže između čoveka i sredine.

 

– Ima mnogo načina za podizanje imuniteta, jedan je šetnja na hladnom vazduhu, u trajnju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morska riba, po mogućnosti pečena.

 

U uslovima svetske epidemije korona virusa, kakav savet biste dali našim čitaocima za jačanje psihičkog zdravlja?

 

– Definitivno znamo da psihički stres dodovodi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem.

 

Koja tri narodna leka biste preporučili za jačanje imunog sistema?

 

Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah. Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za njega.

 

Da li svojim pacijentima preporučujete neke alternativne metode lečenja i u koju medicinu najviše verujete pored tradicionalne medicine?

 

– Verujem da sve što pomaže treba da se koristi. Ako postoji efikasan lek, zašto ga ne koristiti. Ako neka biljka ima odlične efekte, na primer imela u regulisanju šećera, kao imunostimulator i antikarcinogena biljka, zašto je ne korsititi.

 

Da li vaši pacijenti veruju u alternativnu medicinu i savete koje im dajete?

 

– Imam dobar odnos sa pacijentima, tako da mi govore šta koriste. Ogroman broj koristi neku od metoda alteranativne i komplementarne medicine, ali se plaše da do kažu svom lekaru. Poslednjih godina je eksplodirala upotreba homeopatije, kao i kvantne medicine, kaže doktor za Magazin Novosti.