Milijarder otkrio šta mu je potrebno za prvi grad na Marsu

Direktor kompanje za svemirsku tehnologiju Spejs eks Ilon Mask objavio je da će mu biti potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova kako bi napravio grad na Marsu, što je njegova dugoročna vizija.

Odgovarajući obožavaocima na Twitteru Mask je naveo da će Spejs eks, prema njegovim procjenama, morati da izgradi oko 1.000 svemirskih brodova koji će prevoziti teret, infrastrukturu i posadu na Mars tokom 20 godina, s obzirom na to da planetarno poravnanje omogućava let na Mars samo jednom u dvije godine.

 

Mask je nedavno, na proslavi Dana američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji rekao da su njegovi troškovi lansiranja od samo oko dva miliona dolara po letu svemirskog broda, kao i da je konačni cilj postavljanje “samoodrživog grada na Marsu.”

On se osvrnuo i na kratkoročne potencijale za svemirske brodove, koji će biti dizajnirani za ponovno korištenje, a u idealnom slučaju moći će da lete do tri puta dnevno, prenosi “Poslovni“.

 

To iznosi više od 1.000 letova godišnje po svemirskom brodu, pa će tako moći da se lansira više od 10 miliona tona opreme i zaliha u orbitu godišnje.

 

Današnji kapaciteti svemirskih brodova i stotinak raketa falkon podrazumijevaju oko 500 tona godišnje, što znači da ima još puno posla.

 

Naravno, da bi se na Marsu postavio trajni, održivi grad, tamo mora prvo da se stigne sa posadom.

 

Između postoji još jedan korak između toga, a to je slijetanje astronauta na Mjesec.

NASA je postavila 2024. godinu kao svoj cilj, a Spejs eks se nada da će brod tamo spustiti već 2022. godine kako bi pomogao u pripremama za slijetanje NATO.