Ovako bi nam deca izgledala da se vrate bolesti iskorenjene vakcinama i PRIZOR JE JEZIV

Petoro dece i jedna osoba stara 47 godina hospitalizovani su u Smederevu gde je prijavljena epidemija malih boginja. Deca nisu primila vakcine i njihovo zdravlje je ozbiljno ugroženo. Vakcinacija se smatraju jednim od najvažnijih dostignuća u medicini zahvaljujući kojima su skoro potpuno eliminisane zarazne bolesti, ali i dalje postoje brojne neverne tome koje se bore protiv vakcinacije i smatraju da je sve to zavera farmaceutskih kompanija.

Buka oko ove teme ne jenjava pa sve više roditelja odbija da vakciniše svoju decu. Tim povodom, kolege iz poljskog NOIZZ kontaktirali su make-up umetnicu Doroti’s Freaks. Njihova ideja bila je da prikažu kako bi naša deca izgledala kada bi se vratile sve bolesti iskorenjene vakcinama – i rezultati su jezivi.

Uz pomoć Doroti koja je decu verno našminkala da izgledaju kao da boluju od različitih bolesti, naveli su nas da se zapitamo da li pravimo pravi potez kada decu lišimo vakcinacije?

Na morbile iliti male boginje su osetljive sve neimunizovane osobe, ali je to ipak najčešće oboljenje dece školskog i predškolskog uzrasta. Inkubacija kod malih boginja je 10 do 12 dana. Dete prolazi kroz tri stadijuma: kataralni, osipni i fazu rekovalescence (oporavka).

Bolest se najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe (mozak, moždane opne, bubrege, creva, kosti, jajnike itd.). Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu, te je stoga zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze. Zaraza ne znači i bolest, a svega se 10% onih koji se inficiraju i razboli od aktivne tuberkuloze. Da li će do zaražavanja i oboljevanja doći zavisi, s jedne strane, od samog uzročnika (njegove zaraznosti), a s druge strane, od otpornosti organizma koji dolazi u kontakt s bacilom.

Hepatitis B obično počinje akutnim zapaljenjem jetre, koje se potpuno leči u oko 95% slučajeva i bez posledica. Kod malog procenta onih inficiranih, međutim, akutni hepatitis B prelazi u hroničan oblik. To godinama može voditi do progresivnog oštećenja jetre. U manje od 1% slučajeva akutnog hepatitisa B, takođe može doći do ozbiljnih i galopirajućih oštećenja jetre, koje se doduše spontano mogu izlečiti, ali isto tako neretko vodi ka akutnoj transplantaciji jetre ili smrti.