Svi to radimo, ali…Ove stvari nikako NE TREBA držati u PODRUMU!

Podrumi i slični prostori odlični su za odlaganje stvari koje ne koristite često, ali pre nego što bilo šta uskladištite tamo, razlislite – da li mu je mesto na hladnom i zatvorenom prostoru. Ovih 10 stvari ne bi trebalo da stoje u podrumu!

 

Igračke

Punjene i plišane igračke ne bi trebalo držati u podrumu jer skupljaju prašinu, vlagu, insekte, čak i miševe. Vremenom će biti uništene i potencijalni izvor zaraze. Ako nemate srca da ih poklonite, a nemate ih gde nego u podrum, nabavite kutije sa hermetičkim zatvaranjem i odložite igračke u njih.

 

Knjige

Ako ste planirali da svoje knjige iz detinjstva sačuvate za svoju decu, odlaganje u podrum nije dobro rešenje. Vremenom će lepak koji drži stranice popustiti, listovi će požuteti, a postoji rizik i da vaše dragocene bajke pojedu miševi i insekti.

Tepisi

Urolani tepisi su fenomenalan dom za insekte i miševe. Takođe, vlakna tepiha skupljaju vlagu i ružne mirise, zbog čega će tepisi vremenom propasti.

 

Drva za ogrev

Ovo nije dobra ideja jer drvo može da povuče vlagu, zbog čega će teško goreti.

 

Zapaljive supstance

Gde nam prvo padne na pamet da odložimo farbe, gorivo za roštilj, kerozin? U podrum! ALi, skladištenje zapaljivih supstanci u podrumu može biti veoma opasno, naročito ako u blizini postoji peć, grejač za vodu, mašina za sušenje… Pametnije je ostaviti ih u garaži ili u šupi.

 

Nameštaj

Ako ne želite da se ubuđa, čuvajte nameštaj dalje od podruma

 

Stara odeća

Svako drugo mesto je bolje od podruma. Moljci najviše vole odeću, pogotovu kožu, krzno i vunu, a podrum je njihov mali raj.

 

Elektronski uređaji

Ako želite da sačuvate neki stari uređaj, odložite ga na neko drugo mesto, jer vlaga i neprijatne temperature u podrumu mogu da ga unište.

 

Važni papiri, dokumenta, fotografije

Vlaga i voda mogu potpuno da ih unište. Ako nemate drugi izbor, papire i fotografije spakujte u plastičnu kutiju, pa onda odložite u podrum.

 

Hrana

Podrum je omiljeno mesto za skladištenje zimnice i povrća, ali nije pametno svu hranu držati ovde. Sve kvarljive namirnice treba držati daleko od podruma jer privlače buđ i insekte.