Astronomi otkrili nešto neviđeno: ‘Ovo bi moglo biti nešto o čemu nikad nismo ni razmišljali‘

Tvrdi da nikada prije nisu otkrili takvu frekvenciju, odnosno, takav puls.

Prema australskim astronomima, identificiran je čudan rotirajući objekt u Mliječnoj stazi koji je drugačiji od svega što su astronomi do sad vidjeli. Objekt, koji je prvi otkrio student sveučilišta koji je radio na svom fakultetskom radu, emitira masivni nalet radiovalova svaki sat, i to po tri puta.

 

Prema astrofizičarki Natashi Hurley-Walker, koja je vodila istraživanje, tzv. “puls” se javlja svakih 18,18 minuta. Dok se druge stvari u svemiru, poput pulsirajućih zvijezda, pale i gase, Hurley-Walker tvrdi da nikada prije nisu otkrili frekvenciju zabilježenu svakih 18,18 minuta.

 

Smatraju ovo otkriće “poprilično sablasnim”, rekla je Walker i obrazložila da “ne postoji ništa do sada njima poznato i slično na nebu”.

Znanstvena zajednica sada pokušava shvatiti što su otkrili. Uspjeli su utvrditi nekoliko činjenica nakon razmatranja i sortiranja prikupljenih podataka. Naime, objekt je udaljen oko 4000 svjetlosnih godina od Zemlje, izuzetno je svijetao i ima vrlo jako magnetsko polje. Usprkos tome što su saznali, tvrde da ima još puno zagonetki za riješiti.

Uz malo matematike, otkrit ćete da ta tijela ne bi trebala imati dovoljno snage za proizvodnju ovakvih radiovalova svakih 20 minuta. To jednostavno ne bi trebalo biti moguće. Znamo samo za jedan pulsar bijelog patuljka, no ništa tako veliko poput ovog. Ovo bi moglo biti nešto o čemu nikad nismo ni razmišljali, potpuno novi tip objekta.

 

– Bila sam zabrinuta da su to vanzemaljci – priznala je Hurley-Walker na pitanje je li snažan, stabilan radio signal iz svemira mogao poslati neki drugi oblik života.