Čitatelj s Paga: Pogledajte more, to još nisam vidio; Znanstvenici: Nije zbog potresa, ovo je razlog!

Čitatelj Stjepan Vodopivec poslao nam je fotografiju kamenog mola na plaži u Kolanjskom Gajcu na otoku Pagu. Čitatelj tvrdi kako se more povuklo desetak metara što dosad nije vidio te ga zanima je li to povezano s potresom.

Odgovor smo potražili kod naših seizmologa i oceanografa.

– Potres kod Baške je bio preslab da bi tako daleko, na Pagu, uzrokovao ovakav učinak – rekao nam je dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

image

Na Pagu se povuklo more

Njegova kolegica dr. Iva Dasović istakla je kako je već danima nad Jadranom visoki tlak zraka koji onda “tlači” more te snižava razinu mora.

U kombinaciji s izraženom niskom vodom nakon oseke, moguće da je znatno smanjena razina morske površine u odnosu na to kad je tlak normalan ili snižen – naglasila je dr. Dasović.

Da pojava na Pagu nema veze s potresom na Krku, potvrdio je i oceanograf akademik Mirko Orlić.

– Kao što se vidi iz zapisa bakarskog mareografa, koje svakodnevno primamo na Geofizičkom odsjeku, visoki tlak zraka i niski vodostaj Jadrana traju već desetak dana. Riječ je o dominaciji brijega planetarnog atmosferskog vala nad Sredozemljem, a to nema nikakve veze s potresom – naglasio je akademik Orlić.