Ovaj trik “čini čuda” za uklanjanje buđi iz kupatila: Potrebna je samo jedna sitnica

Kristina, TikTokerka koja važi za ekspertkinju za čišćenje i majka dvoje djece, koja dijeli kućne trikove na stranici @cleanwithvania, podijelila je zgodan način za smanjenje pojave plijesni koja se može pojaviti na brtvilu oko kadi i tuševa. Objavila je video u kojem je pokazala svoj jednostavan proces za koji kaže da posao obavlja za samo “15 minuta”, prenosi Express.

Zatim je stavila posljednji sloj sredstva na sam tufer, a potom uklonila tufere i prebrisala površinu. Na kraju je potrebno temeljno isprati područje kako biste se riješili ostataka spreja protiv plijesni.

Njeni pratioci su brzo oduševljeno komentarisali njen trik, a mnogi su rekli da je to njihova nova metoda za riješavanje plijesni u kupatilima.

Međutim, prie nego što se pokušate uhvatiti u koštac s mrljama plijesni u vašem domu, morate preduzeti određene sigurnosne mjere. Svakako se zaštitite od spora naočarama, dugim gumenim rukavicama i maskom koja pokriva nos i usta. Takođe bi trebalo da otvorite sve prozore radi provjetravanja i držati zatvorena vrata kako biste spriječili širenje spora u druge dijelove vašeg doma.

Preporučuje se uklanjanje plijesni samo ako je uzrokovana kondenzacijom i pokriva površinu manju od jednog kvadratnog metra. Ako je plijesan uzrokovana problemima kao što su kanalizacija ili kontaminirana voda, treba da kontaktirate stručnjaka.

Nakupljanje plesni može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a problemi s disanjem su najvjerovatnije od njih. Zdravstveni rizici povezani s plijesni uključuju alergijske reakcije, kao što su kijanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži. To naročito dolazi do izražaja ako dodirnete ili udahnete spore, što može dovesti do napada astme.

Djeca i starije osobe posebno su osjetljivi na bolesti koje dolaze zbog kontakta s plijesni, kao i oni koji imaju kožne ili respiratorne probleme.

Kako se riješiti plijesni sirćetom

Neki gledaoci ovog trika predlažu sirće kao jedan od najboljih načina da se riješite plijesni u kupatilu. Korisnica TikToka po imenu Megi En je napisala: “Sirće je jedino efikasno sredstvo za čišćenje plijesni, razrijedite ga vodom i poprskajte, ostavite nekoliko sati, obrišite vrućom krpom.”

Pokazalo se da postoji neka nauka iza prijedloga, ali samo za određene vrste plijesni.

Stručnjaci iz Healthlinea objasnili su: “Alkoholno sirće za domaćinstvo obično sadrži oko pet do osam posto sirćetne kiseline. Sirćetna kiselina je umjereno jaka kiselina s pH od oko 2,5 koja može da poremeti rast širokog spektra gljivica i drugih mikroorganizama.”

studiji iz 2015. godine istraživači su otkrili da je sirće od četiri do 4,2 posto sirćetne kiseline efikasno u liječenju Penicillium chrysogenum, ali ne i Aspergillus fumigatus. Obje su uobičajene plijesni u domaćinstvu, piše Krstarica.