DA LI PSI MOGU PREDOSETITI I UPOZORITI NA ZEMLJOTRES? Evo kako se ponašaju par dana pre potresa

Jezivi snimci koji dolaze iz Turske naterali su nas da se zapitamo, da li psi mogu da osete pomeranje tla danima pre velikog zemljotresa.

Nakon razornog zemljotresa u Turskoj svet su preplavili snimci porušenih zgrada, nastradalog naroda… U moru tih jezivih video snimaka izdvaja se i jedan na kojem je pas koji zagledan u zgradu, par minuta pre zemljotresa zavija kao da upozorava na skori potres.

 

Ovaj snimak je pokrenuo staro pitanje: Da li životinje ili psi mogu da predvide zemljotres?

Iako još uvek nije naučno dokazano da životinje mogu da predvide zemljotres, ipak se vekovima verovalo, čak je opisano i u Bibliji, čudno i neobično ponašanje životinja pre velike prirodne katastrofe.

 

Kao da životinje mogu da osete to podrhtavanje tla, netom pre nego svi to osetimo na svojoj koži.

Postoji niz naučnih istraživanja na ovu temu, ali jedno istraživanje rađeno sa kravama, ovcama i psima na trusnom području sklonom zemjotresima kaže da su životinje bile znatno uznemirenije u štali nego na pašnjacima, te da bi se pre zemljotresa prvo krave ukočile, a potom bi psi poludeli, a onda bi krave postale uznemirene zbog čudnog ponašanja pasa, da bi na kraju nastao haos.

 

Ipak treba imati u vidu da životinje poseduju instikt koji ih tera da se odbrane od predatora i pobegnu od opasnosti.

Naučna studija dr Stenlija Korena smatra da psi mogu dan pre velikog zemljotresa da osete da će doći do potresa. Po ovom naučniku psi imaju dva ključna ponašanja u tim slučajevima: ili su izuzetno anksiozni ili su do 47 posto aktivniji nego inače, piše aks.org