Javili se navodni vlasnici oborenog balona: “Koristili su rakete od 400.000 dolara za balon od 15”

U četvrtak su se pojavile vijesti da je grupa rekla da je jedan od njihovih balona nestao blizu Aljaske u subotu, istog dana kada je F-22 oborio objekt iznad Yukona u Kanadi

 

Grupa hobista Bottlecap Baloon Brigade iz Sjevernog Illinoisa vjeruje da bi objekt kojeg su Sjedinjene Američke Države oborile prošle sedmice iznad Yukona zapravo mogao biti jedan od njihovih balona, prenosi Politico.

Baloni kojima upravljamo ne razlikuju se od balona za 10 do 15 dolara koje djeca kupuju za zabave i nisu posebno dizajnirani u naučne svrhe, rekao im je član grupe koji je odlučio ostati anoniman jer se skupina složila da neće razgovarati s medijima.

 

Projektil Sidewinder kojim su zračne snage oborile objekt iznad Yukona košta otprilike 400 hiljada dolara, a objekt je bio jedan od tri nepoznate letjelice koje su oborene tokom prošlog vikenda.

 

Kineski špijunski balon koji je ušao u njihov zračni prostor nekoliko dana ranije, potaknuo je vojsku da pomnije prati objekte koji lebde na njihovom području.

Iako američki dužnosnici još uvijek nisu potvrdili što su tačno oborili, predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da su to najvjerovatnije baloni povezani s privatnim kompanijama ili uključeni u naučno istraživanje.

 

– Ono što su opisali kao oboreno nije u suprotnosti s onim što mi letimo vani, rekao je član.

 

U četvrtak su se pojavile vijesti da je grupa rekla da je jedan od njihovih balona nestao blizu Aljaske u subotu, istog dana kada je F-22 oborio objekt iznad Yukona u Kanadi.

Kad sam čuo da je to bio srebrni predmet s teretom pričvršćenim na njega, pomislio sam kako bi to mogao biti jedan od naših balona, rekao im je sugovornik.

 

Potvrdio je da su vladini službenici došli do nekih članova, a glasnogovornik Sjevernoameričkog zapovjedništva zračne svemirske obrane rekao da je FBI kontaktirao klub.

 

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da Sjedinjene Američke Države ne mogu potvrditi navode da balon pripada klubu.

Objekt nije u našem posjedu, pa je vrlo teško znati o čemu se radi. Mislim da svi moramo prihvatiti mogućnost da ga možda nećemo moći pronaći, kaže Kirby.

 

Skupina hobista mjesecima je pratila svoj balon pomoću antene pričvršćene na letjelicu, koristeći GPS kako bi procijenili gdje se nalazi. Na temelju njihovih podataka, balon je trebao biti iznad Aljaske kada se isključio.

 

– Osim ako ima Mickey Mouse uši i piloti F-22 imaju precizan vid i mogu to razaznati, nije jasno u što tačno gledate. Poenta je u tome da uopće nije nemoguće da se radi o našem balonu, rekao im je sugovornik.

 

John Kirby nadodao je i da je obaranje objekta bila ispravna odluka koju su učinili u pravo vrijeme, s obzirom na situaciju u kojoj su se nalazili, dostupne informacije i preporuke njihovih vojnih zapovjednika.

 

– Nije li to bolji ishod nego da moramo razmišljati o mogućnosti većih prijetnji našoj nacionalnoj sigurnosti?, odgovorio je Kirby na mogućnost da se ispostavi da su objekti zapravo korišteni za civilnu i rekreacijsku uporabu ili meteorološki baloni.

 

Iako im je žao što balona nema, članovi skupine hobista nisu ljuti i podržavaju odluku Sjedinjenih Američkih Država.

 

– Ja sam Amerikanac i ne želim da se išta loše dogodi našoj zemlji. Ako ne znaju, radije bih da pogriješe i obore balone u vrijednosti od 100 dolara nego da nešto loše prođe iznad Kanade ili Sjedinjenih Američkih Država, zaključio je sugovornik.