NAPRAVIO KUĆU KOJA SE OKREĆE:Sagradio “ludost” da bi udovoljio supruzi, EVO ŠTA SE DOGAĐA KADA JE POKRENE (VIDEO)

Vojin Kusić iz Srpca, mjesta na sjeveru Bosne i Hercegovine na granici sa Hrvatskom, izgradio je rotirajuću kuću, poprilično jedinstvenu za ovo podneblje, a u prilogu Nove BH otkrio je kako je na ovu ideju došao zahvaljujući stalnim zahtjevima supruge za lijepim pogledom.

 

“Kada sam pravio drugu porodičnu kuću, žena je rekla: ‘Želim da spavaća soba bude pored puta da me obasja sunce i bude sunčeve zrake.’ Dnevni boravak je išao s druge strane. Onda joj je to dosadilo pa je htjela promjene: ‘Osjećam se zatvorena kao u kavezu. Hoću da vidim ko mi ulazi u dvorište i ko je na putu'”, govori Kusić.

 

Kako bi ispunio suprugine želje, mijenjao je raspored soba u kući, zidao pregrade, što je iziskivalo mnogo posla.

 

“Kad su me pitali zašto ovo pravim, rekao sam da mi je dosadila žena sa zahtjevima. Čas hoće tamo, čas ovamo. Sad ću napraviti kuću koja se okreće. Pa nek bira kako će”, otkriva Vojin.

 

Snimak prikazuje kuću koja podsjeća na mnoge druge sa ovog podneblja osim što je na šestougli temelj postavljeno 12 valjaka iz starog transportera nosivosti po 5 tona.

 

 

Kusić kaže kako je kuću sam projektovao iako nema nikakvog formalnog obrazovanja koje bi mu pomoglo za ovaj poduhvat. Istakao je kako je samouk te da kuću planira ostaviti svojoj porodici kao uspomenu kad ga više ne bude.

Za prednost ovakve kuće kaže: “Kada vidite da idu neželjeni gosti, stepenice okrenete na drugu stranu”.

 

Ispričao je i anegdotu koja se dogodila nakon zabave povodom izgradnje: “Kuća je stajala na drugoj strani, ne tamo gdje su ušli. Pa kad su izašli pitali su – a kud ja sad trebam svojoj kući?”.