NAJZDRAVIJA KAŠA: Jača krvnu sliku, a odlična je za mršavljenje – DOK SMO OVO JELI PUCALI SMO OD ZDRAVLJA

Proso je nepravedno zaboravljena žitarica, a koliko je zdrava svedoči i činjenica da je pedijatri preporučuju kao obaveznu u ishranu beba.

Proso je jedna od najzdravijih žitarica za koju slobodno možemo reći da je zapostaljena i zaboravljena u našoj kuhinji.

 

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

 

Pošto je lako svarljiva, proso je jedna od žitarica koja se daje deci kao prva čvrsta hrana.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Kaša od prosa pomaže i zdravlju nervnog sistema, zbog vitamina B1 koji sadrži, a zbog obilja vitamina B5 stres i pritisak se lakše oslobađaju. Naročito dobro utiče na zdravlje starijih ljudi, jer pozitivno utiče na zdravlje mozga, memorije i fizičkih sposobnosti.

 

Proso sadrži i puno gvožđa i magnezijuma, a kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

Donosimo vam 2 recepta za proso koji morate odmah uključiti u ishranu:

 

Proso i povrće

 

Potrebno je:

 

1 šolja prosa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 rendana šargarepa

300 grama kukuruza šećerca

malo masti, malo soli i bibera, kašičica kurkume.

Priprema: Na malo masti izdinstajte crni luk i rendanu šargarepu. Dodajte kukuruz šećerac i sitno iseckan beli luk. Prodinstajte sve pa dodajte i dobro opran i proceđen proso i začine. Sve promešajte, nalijte vode da cela smesa ogrezne i ostavite da se lagano krčka oko 10ak minuta. Promešajte i sklonite sa ringle.

Puding od prosa

 

Potrebno:

 

1 šolja prosa

1 jabuka

1 kruška

cimet

med

Priprema: Skuvajte proso i ocedite. Očistite i skuvajte jabuku i krušku. Izmešajte u blenderu proso, kuvanu jabuku i krušku. Dodajte med i cimet i sve poslužite kao puding.