Neverovatno otkriće na meteoritima potpuno menja teorije o početku života na Zemlji

Otkriće jedinjenja u meteoritima ukuzuje da je moguće da život na Zemlji, kakav postoji danas, stvoren jedinjenjima koja su došla iz svemira.

 

Ljude je oduvek interesovalo kako je nastao život na našoj planeti, a najnovija naučna istraživanja otkrivaju da su svi sastojci ljudskog DNK pronađeni na meteoritima koji su pali na Zemlju.

 

To bi, prema tumačenju nekih naučnika, moglo da znači da je život na Zemlji mogao započeti iz svemira.

Ključne komponente DNK i RNK prvi put pronađene kod „vanzemaljskog“ izvora

Stene iz svemira koje su se obrušile na Zemlju tokom prošlog veka sadržale su pet osnovnih komponenti koje čuvaju informacije u ljudskim DNK i RNK, napisali su naučnici u žurnalu „Nature Communications“.

 

Pet nukleobaza – adenin, gvanin, citozin, timin i uracil, zajedno sa nekoliko šećera i fosfata zajedno stvaraju genetski kod čitavog života na našoj planeti, piše spaceacademy.org.

 

Komad od 2 grama ove stene – deo meteorita koji je pao 1969. godine u blizini Murčisona u Australiji, sadrži dve ključne komponente DNK i RNK, koje su sada prvi put identifikovane u nekom izvoru koji ne potiče sa Zemlje, tvrde istraživači.

Dve moguće teorije

Naučnici smatraju da su ovi „sastojci“ na Zemlju dospeli iz svemira ili su „rasli“ dok je naša planeta bila užarena lopta. Sa ovim novim saznanjima, smatraju da za prvu teoriju ima više dokaza.

 

Adenin i gvanin su među retkim jedinjenjima koja su pronađena u meteoritima počev od 60-ih godina prošlog veka, kažu naučnici. Tragovi uracila su takođe pronađeni, ali citozin i timin i dalje ostaju „teško razumljivi“, prenosi „Science News“.

Danijel Glavin iz NASA-inog Centra za svemirske letove „Goddard“ izjavio je da su „kompletirali set svih baza koje se nalaze u DNK i RNK i životu na Zemlji“ i da su one „prisutne“ u meteoritima.

 

Studiju su sproveli tim koji je predvodio Jasuhiro Oba sa Univerziteta Hokaido u Japanu i astrohemičari iz NASA-e.

Pre nekoliko godina, Oba je razvio tehniku za osetljivo i delikatno iskopavanje i odvajanje različitih hemijskih jedinjenja pronađenih u meteoritskoj prašini.

 

Primenjujući blagu tehniku ekstrakcije, koja koristi hladnu vodu umesto kiselina, naučnici su pronašli baze i jedinjenja koja stvaraju život u četiri uzorka meteorita iz Australije, američke države Kentaki i kanadske provincije Britanska Kolumbija.

 

Otkriće ovih jedinjenja u meteoritima ukuzuje da je moguće da život na Zemlji, kakav postoji danas, stvoren jedinjenjima koja su došla iz svemira.