„Probudio sam se na psihijatriji, zavezan za krevet. Mislio sam da ću umreti“: Ispovest mladog alkoholičara odjeknula regionom

Alkoholizam je sve veći problem među mladima kod nas, a iskustvo mladića koje prenose hrvatski mediji osvetljava ga iz drugog ugla.

Jedan mladi lečeni alkoholičar iz Hrvatske podelio je svoje iskustvo, nakon što je prošao najteže trenutke svoga života.

 

„U tom trenutku mislio sam da ću umrijeti. Imao sam sigurno gotovo 4 promila u sebi. Kada se probudite u toj sobi, na psihijatriji, zavezani za krevet, sve zbog alkohola, onda ne možete više ni sebi niti drugima lagati“, ispričao je mladić za Radio Mrežnicu, a njegova priča bi mogla da posluži kao upozorenje mladima iz celog regiona.

 

Prvo pijanstvo sa 13

Prvo pijanstvo desilo mu se kad je imao samo 13. godina. Kao tinejdžer je gotovo svaki vikend provodio u društvu u kojem se točio alkohol. Posle je upisao i fakultet, ali ga on nije držao podalje od pića.

„Studirao sam u Zagrebu i svaki dan sam putovao. Nikada nisam tamo živio. Čekate vlak, nemate što raditi, i kako onda najbolje ubiti vrijeme? Pa taman je to negdje tri, četiri piva „s kompićima”. Često sam znao biti i solo, nije mi nikada samoća smetala“, objasnio je.

 

„Nije me društvo tjeralo da pijem, ali činjenica je da sam još od malih nogu točno znao što je alkohol. U mojoj obitelji postoji veliki problem s alkoholom, i s mamine i s tatine strane obitelji. Nažalost, ni ja nisam bio iznimka. Vrlo rano su svi vidjeli kamo bi sve to moglo otići. Gledali su me kako lagano “klizim”. Pretpostavljalo se da će tako biti“, dodao je. Danas to vidi kao glavni razlog da se bori s pijanstvom.

 

„U tim trenucima nisam mrzeo samog sebe“

„Kada pijete, nije to uvijek zato što volite alkohol. U mom slučaju bilo je i toga jer ja sam stvarno volio okus alkohola i volio sam osjećaj koji on pruža. Ali, uvijek se pije da bi se riješio neki drugi problem. Ja sam vrlo depresivna osoba. Alkoholom sam to pokušao izliječiti. Ne čak ni toliko da se osjećam sretnim, bila je dovoljna činjenica da u tim trenucima pijanstva nisam mrzio samoga sebe“, istakao je.

 

U tome, nije mnogo birao.