Objekti iznad Amerike mogli bi biti veći problem nego što smo mislili: ‘Izvanzemaljci? Moguće…‘

Američkim borbeni piloti ne mogu objasniti što su točno vidjeli pa potom oborili; čeka se prikupljanje ostataka.

F-22 Raptor oborio je dva od tri nepoznata objekta, kao i špijunski kineski balon.

Iako su se akcije američkog ratnog zrakoplovstva isprva doimale kao dio globalnog strateškog sukoba s Kinom, američki mediji imaju dilemu o čemu se zapravo radi: Za prvi objekt – koji je na kraju srušen iznad oceana – jasno je da je kineski balon nepoznate namjene, ali što je s dva preostala? To pitanje krenulo se masovno postavljati na društvenim mrežama, a nakon toga su vodeći američki mediji također potražili odgovore. Uostalom, misterij je stvoren temeljem priopćenja iz Pentagona, koje je priznalo niz nepoznanica. Poznato je do sada da su američki borbeni zrakoplovi uočili pa oborili ukupno četiri neidentificirana objekta. Tri su oborili iznad Aljaske, Kanade i u petak, subotu i nedjelju.

 

Bloomberg prenosi izjavu američkog generala: „General američkih zračnih snaga koji nadzire zračni prostor Sjeverne Amerike rekao je u nedjelju nakon niza obaranja neidentificiranih objekata da još ne isključuje vanzemaljce ili bilo koje drugo objašnjenje, oslanjajući se na američke obavještajne stručnjake. Upitan je li isključio izvanzemaljsko podrijetlo za tri objekta u zraku koje su američki ratni zrakoplovi oborili u isto toliko dana, general Glen VanHerck je rekao: ‘Pustit ću obavještajnu zajednicu i protuobavještajnu zajednicu da to otkriju. Nisam isključio bilo što.‘“

New York Times ovako opisuje dijelove mozaika koje Pentagon još ne uspijeva složiti u prepoznatljivu sliku:

 

„Najnoviji objekt prvi je put uočen u subotu iznad Montane, što je u početku izazvalo raspravu o tome je li uopće postojao. U subotu su vojni dužnosnici otkrili bljesak radara iznad Montane, koji je zatim nestao, što ih je navelo na zaključak da se radi o anomaliji. Zatim se u nedjelju ponovo pojavio ‘blip‘ na radaru iznad Montane, zatim Wisconsina i Michigana. Nakon što su vojni dužnosnici dobili vizualnu potvrdu, naredili su lovcu F-16 da ga obori iznad jezera Huron. Postoje dva velika pitanja oko ovih epizoda: Što su bili ti objekti? I zašto se čini da Sjedinjene države iznenada više vide te obaraju više objekata?“

 

Zasada Pentagon priznaje da još uvijek ne znaju točno o kakvim se objektima radi te tko ih je poslao. Jasno je samo da je američko borbeno zrakoplovstvo u stanju izrazite osjetljivosti odnosno visoke pripravnosti zbog napetih odnosa s Kinom.

 

Poznato je da je North American Aerospace Defence Command (NORAD) tijekom ovog mjeseca prilagodilo svoj radarski sustav tako da bude više osjetljiv na objekte na velikim visinama koji se sporo kreću, što bi moglo objasniti zbog čega odjednom uočavaju više prijetnji. Navodno je sofisticirani američki radarski sustav, koji se bazira na analizi i procesuiranju ogromnog broja podataka, bio manjkav upravo kad su u pitanju objekti na velikim visinama koji se sporo kreću.

No, to unapređivanje američkog radarskog sustava ne može otkriti što su točno vidjeli pa potom srušili američki piloti, osim u prvom slučaju, gdje su sami Kinezi priznali kako se radi o njihovom balonu, ali, kako i dalje tvrde, meteorološkom, ne vojnom ili obavještajnom.

Jedan od objekata uočen nakon rušenja kineskog balon prilazio je jezeru Huron na 20.000 stopa visine kad je predsjednik Biden naredio rušenje. Navodno je imao oktogonalnu strukturu sa žicama koje su visile s njega, ali ne i vidljivi teret, što zvuči bizarno. Jedan od objekata srušen je u subotu iznad kanadskog teritorija, a letio je nešto niže od prvog ‘špijunskog ‘ balona, pa je stoga, kao prijetnja civilnom zračnom prometu, uz dopuštenje kanadskog premijera Trudeaua, također srušen, i to iznad Aljaske. Oba spomenuta letjela su na oko 3 puta manjoj visini nego onoj uobičajenoj za špijunske balone.

 

Izvještaj Defense Departmenta potvrđuje kako ne znaju točno o kakvim se objektima radi iako su ih piloti vidjeli, pa potom srušili. Dužnosnik Defense Departmenta rekao je američkim novinarima kako se „najvjerojatnije ne radi o balonu“. Objekt pak srušen nad kanadskim teritorijem opisuju kao „cilindričan“, te je za njega vjerojatnije da se radi o nekoj vrsti balona.

 

Misterij o tome što su zapravo srušili američki lovci F-22 bit će vjerojatno razotkriven nakon što FBI i Royal Canadian Mounted Police pregledaju ostatke letjelica.

 

Iako je NORAD radar prati dva objekta 12 sati prije obaranja, stručnjaci i dalje ne znaju o čemu se radi, a podrobno su analizirali snimke.

 

Intrigantni prilog donio je CNN u kojem se navode kontradiktorna izvješća američkih pilota koji su vidjeli jedan od spomenutih objekata. Jedni su tvrdili ako im je ometao sustave u zrakoplovima, drugi nisu uočili takve probleme, ali su složni u ocjeni kako nemaju pojma o čemu se radi te što je objekt držalo u zraku tj. kakav mu je pogonski ustav. CNN u tom prilogu ne spominje vanzemaljce. Na ovome linku s Twittera možete pogledati video iz CNN-ovog priloga koji razotkriva dileme s kojima se suočava američko ratno zrakoplovstvo, ali pročitati niz komentara.