Preminuo dizajner Pako Raban

Modni dizajner Pako Raban preminuo je danas u 89. godini života.

 

 

Pako Rabane bio je jedan od najpoznatijih modnih dizajnera na svetu.

 

„Kuća Paco Rabanne želi da oda počast našem vizionarskom dizajneru i osnivaču koji je preminuo danas u 88. godini. Među najznačajnijim modnim figurama 20. veka, njegovo nasleđe će ostati stalni izvor inspiracije. Zahvalni smo gospodinu Rabanu što je uspostavio naše avangardno nasleđe i definisao budućnost neograničenih mogućnosti“, objavljeno je na zvaničnoj Instagram stranici.

Fransisko Rabaneda Kuervo (špan. Francisco Rabaneda Cuervo, 18. februar 1934), poznatiji pod pseudonimom Pako Raban (Paco Rabanne), bio je španski modni dizajner baskijskog porekla.

 

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, pokrajina Gipuskoa.

 

Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka, koja je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji. Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine.

Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

 

Sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine. Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

Svoj brend 1966. godine, predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“.

 

Raban je poznat po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Fransuaz Ardi je bila veliki obožavalac Rabanovog dizajna.[5] Radio je kostime za pevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine.

Parfemi

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju Puig.

Godine 1976. kompanija je izgradila fabriku parfema u Šartru, u Francuskoj, a osamdesetih godina 20. veka u Brazilu, oduzeta mu je registracija brenda muških parfema zbog sudske presude da brend nikada nije zvanično bio prisutan u Brazilu uprkos velikom reklamiranju. Sud je obrazložio da zbog toga što je Puigov lokalni distributer švercovao parfem u Brazil, kompanija nije mogla da pokaže dokaz o plaćanju uvoznih dažbina. Bilo je potrebno više od šest godina da povrati ime svog brenda u Brazilu.