Bolestan slučaj: KADA JE BIO MUŠKO ADAM JE SILOVAO DVIJE ŽENE, SADA PROMIJENIO SPOL, PA GA SMJESTILI U ŽENSKI ZATVOR

Isla Brajson, transrodna žena, osuđena je u Velikoj Britaniji za silovanje dvije žene. Zločine je počinila prije nego što je ušla u proces promjene pola.

Transrodna žena se ranije zvala Adam Grem, a napade je izvršila tokom 2016. i 2019. godine. Žrtve je upoznala preko interneta. Adam je proces promenje pola započeo 2020. godine, a tvrdio je da je još od četvrte godine imao probleme sa polom. Od početka je negirao optužbe za silovanje tvrdeći da su žene svojevoljno pristale na intimne odnose sa njim.

 

Prva žrtva je tokom suđenja napominjala da mu je više puta rekla ne. Druga je ispričala da ju je Adam napastvovao u njenom stanu kad je došao da gledaju film. Isla se nalazi u pritvoru do izricanja presude koju će sudija saopštiti 28. februara.

Adam je, prema sudskim izvorima, prvu žrtvu napao u stanu u Klajdbenku. Žrtva je na sudu ispričala da je bila jako zaljubljena u Adama, ali da se sve promijenilo nakon što je počeo da ima česte izlive bijesa. Silovanje se dogodilo 2016. godine u žrtvinom stanu, kada je Adam legao pored nje i zaključao vrata, piše Dejli mejl.

 

Tokom suđenja Brajsonova je rekla da se kaje i da više nikada ne bi povrijedila nijednu ženu.

 

“Uvijek sam se družila sa djevojkama i šminkala se – poručila je Isla na suđenju.

 

Inače, Adam je imao istetovirano lice u stilu Majka Tajsona.

 

“Škotska će premjestiti transrodnu ženu iz ženskog zatvora nakon što je javnost izrazila zabrinutost za sigurnost drugih zatvorenica”, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Ovaj slučaj događa se nekoliko sedmica nakon što je škotski parlament usvojio zakon kojim je olakšana promjena spola, što je izazvalo kritike dijela boraca za prava žena koji tvrde da bi predatorski muškarci to mogli koristiti za pristup ženskim prostorijama poput zahoda.

 

“S obzirom na razumljivu zabrinutost javnosti i parlamenta u ovom slučaju, mogu potvrditi parlamentu da ova zatvorenica neće biti u ženskom zatvoru Cornton Vale”, rekla je Sturgeon škotskom parlamentu.