Preminuo legendarni Miroslav Ćiro Blažević

Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević, legendarni trener i selektor Hrvatske. Preminuo je u 88. godini nakon duge borbe sa rakom.

Prvi put mu je bolest dijagnostifikovana još 2011. godine, a dva puta je uspeo da je pobedi. Nažalost, ne i treći. Preminuo je dva dana pre 88. rođendana.

Ćiro je rođen 1935. godine kao osmo i najmkađe dete Katarine i Mate Blaževića. Fudbal je igrao do 31. godine u švajcarskom Mutijeru kada je odlučio da postane trener.

U Švajcarskoj je vodio Vevej i Sion, a onda je 1979. godine postao selektor ove države. Preuzeo je kasnije Rijeku koju je odveo do četvrtinala Kupa pobednika kupova gde je izgubio od Juventusa.

 

Uspeo je 1982. godine da donese Dinamu iz Zagreba titulu prvaka Jugoslavije nakon 24 godine posta.

 

“To je bilo nešto perfektno i bez konkurencije najveći uspeh moje karijere. Svaka čast bronzi u Francuskoj, ali meni je Dinamova 1982. godina kruna svega što sam napravio kao trener”, rekao je Blažević.

Za sve ostale je uspeh karijere Ćira Blaževića bilo treće mesto na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Vodila je i u polufinalu Hrvatska sa 1:0, ali je onda Lilijan Tiram, defanzivac Francuske, postigao jedina dva gola u reprezentativnoj karijeri i odveo „trikolore“ u finale.

 

Robert Prosinečki ga je direktno i indirektno pratio kroz čitavu karijeru. Pamtiće se kako je Ćiro jednom prilikom rekao da će pojesti svoju trenersku diplomu ako Prosinečki postane igrač. Godinama kasnije je rekao da je učinio to da bi ga motivisao da bude bolji.

Šest godina je „trener svih trenera“ kako mu je bio nadimak vodio Hrvatsku i stigao je do 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

 

Poslednji trenerski posao imao je u Zadru 2014. godine.