Tajna “kineskog balona”

“Nakon što je kineski, navodno špijunski balon, oboren iznad SAD, sada se i iznad Kolumbije pojavio takav leteći objekat. Šta se krije iza toga?”

Iznad kojih zemalja su se pojavili kineski baloni?

 

Incident u SAD nije izolovan slučaj. Kineski baloni nisu se pojavili samo u vazdušnom prostoru SAD. Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu potvrdilo je u ponedjeljak let kineskog balona iznad Kolumbije. Navodno je balon “nehotice” ušao u vazdušni prostor latinoameričkih zemalja. Slični leteći objekti iz Kine također su dvaput viđeni na sjeveru Japana 2020. godine.

 

Je li ovo prvi put da se kineski leteći objekat pojavio iznad SAD-a?

 

Nije. Prema izvještaju ZDF-a, tokom mandata Donalda Trumpa na funkciji američkog predsjednika su tri takva balona neometano lebdjela iznad Sjedinjenih Američkih Država. Prema navodima Pentagona, slični objekti su viđeni i posljednjih godina, ali je najnoviji balon letio iznad SAD duže nego inače.

 

Kako Kina reaguje na obaranje balona od strane SAD?

 

Peking je zvanično protestovao zbog obaranja balona. Ovaj čin je “ozbiljno narušio napore obje strane da stabiliziraju kinesko-američke odnose”, navodi se u službenoj izjavi zamjenika kineskog ministra vanjskih poslova Xie Fenga. Peking je pozvao Washington “da ne preduzima dalje radnje koje štete interesima Kine”. Prema navodima Pekinga, balon je “civilni vazdušni brod”, koji je nehotice ušao u američki vazdušni prostor – usljed “više sile”.

 

Šta je bio razlog lansiranja balona?

Američka vlada u Vašingtonu smatra da je kineski balon špijunski objekat koji je izvodio operaciju izviđanja američkih vojnih objekata. Jedan od razloga, koji govore tome u prilog, jeste to što se „vazdušni brod“ nalazio u blizini američke vazdušne baze u državi Montana, u kojoj su stacionirane interkontinentalne rakete s nuklearnim bojevim glavama.”

 

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je upad u američki vazdušni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran”. Po naređenju američkog predsjednika Joea Bidena, američka vojska je prošle subote (4. februara 2023.) oborila balon iznad obale Južne Karoline. U međuvremenu, ronioci traže krhotine kako bi rekonstruisali tehničke karakteristike i opremu balona. Senat će 15. februara na tajnoj sjednici biti obaviješten o rezultatima istrage.

 

Zašto su baloni tako jasno vidljivi?

 

Vazdušni brodovi su ogromni objekti veličine tri školska autobusa. Obično lete 24 do 37 kilometara iznad površine Zemlje. Iako je to mnogo veća visina od one na kojoj lete putnički avioni, koji rijetko pređu visinu od 15.000 metara, ipak je mnogo niža od visine na kojoj sateliti obično kruže oko Zemlje. Njihova udaljenost je od 200 do 600 kilometara. Kineski balon oboren je na visini od 18.000 metara.

Da li su baloni pogodni za špijunažu?

 

Da. Vazdušni brodovi se smatraju jeftinim i praktičnim izviđačkim instrumentima. Oni mogu izviđati velika područja sa manjih udaljenosti i sa većom rezolucijom snimaka od satelita. Baloni opremljeni radarima i kamerama već su korišteni za špijunažu od strane SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata.

 

Kako je međunarodna zajednica reagovala na incident?

 

Njemačka je zabrinuta zbog rastuće napetosti između Pekinga i Washingtona. Političar SPD-a Michael Roth smatra da je afera „balon” jedna vrsta „predukusa sukoba između Kine i SAD-a koji bi mogao eskalirati narednih godina”.

 

Estonija, Kanada i Južna Koreja su se po pitanju „balona” mnogo jače pozicionirale i zauzele čvršći stav. Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu napisao je na tvitteru da podržava “odbranu suvereniteta SAD”. Njegove kolege Justin Trudeau i Park Jin dali su slične izjave.

 

Evropska unija bila je suzdržana. Bezbjednost i zaštita vazdušnog prostora su pitanja nacionalne sigurnosti, koja leži u sferi odgovornosti pogođenih zemalja, navodi se u saopštenju, objavljenom u nedjelju.