BOSANKA SE UDALA U NJEMAČKU ZA ČOVJEKA KOG JE ZNALA SAMO 6 DANA: Ono što ju je TAMO SNAŠLO nije mogla ni da ZAMISLI

Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bosanske kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

Jedna Bosanka je podijelila svoje iskustvo o životu u Njemačkoj.

 

Iznijela je kakav je bio početak i kako je bila dočekana.

Bosanka Mejasa iz Gradašca udala se u Njemačku gdje godinama živi, ali uprkos tome njeguje bosansku tradiciju i ističe da je upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više da se posvećuje tradiciji.

 

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada- supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog sem njega nije znala. Bosanka je istakla da je bukvalno doživjela “brak na neviđeno”.

 

“Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena”, rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

 

Kada je stigla u Njemačku, tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bosansku tradiju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bosanske kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno – kuća, dvorište, sve kao i u Bosni. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala “Šta je ovo”, on mi je odgovorio: “Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gde se drva stavljaju)”. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji.”, rekla je Mejaha za ITV story.

 

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju – “Mogla sam ja ovdje napraviti bosansku sobu!”.

 

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pjesama, što je posebno oduševilo njenog muža.

 

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica – sprema zimnicu, kuha, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji.