Dobro provjerite što zaista unosite u organizam: Ove stvari koje konzumirate svaki dan uništavaju vaš metabolizam

U nastavku ćemo istaknuti neke od namirnica koje mogu negativno utjecati na metabolizam i kako ih treba izbjegavati.

Postoji mnogo namirnica koje konzumiramo, a koje mogu utjecati na metabolizam, što onda u konačnici može uzrokovati poteškoće u održavanju zdrave tjelesne mase i zdravlja općenito. U nastavku ćemo istaknuti neke od namirnica koje mogu negativno utjecati na metabolizam i kako ih treba izbjegavati ili umjereno konzumirati.

 

Rafinirani šećer

Rafinirani šećer je prazan izvor kalorija, a konzumiranje velikih količina može uzrokovati povećanje razine inzulina u tijelu, što može usporiti metabolizam i uzrokovati povećanje tjelesne mase.

 

Zasićene masti

 

Zasićene masti su obično prisutne u namirnicama životinjskog podrijetla poput mesa, maslaca i sireva. One su teže probavljive od nezasićenih masti i mogu uzrokovati nakupljanje masnoća u tijelu. Prekomjerno konzumiranje zasićenih masti može usporiti metabolizam i dovesti do debljanja.

Rafinirana hrana

 

Rafinirana hrana poput bijelog kruha, bijele riže i tjestenine obično sadrži malo hranjivih tvari i može uzrokovati nagli porast šećera u krvi. To može uzrokovati povećanje inzulina u tijelu, što može usporiti metabolizam i uzrokovati povećanje tjelesne mase.

 

Gazirana pića

 

Gazirana pića obično sadrže velike količine šećera i mogu uzrokovati povećanje inzulina u tijelu. To može usporiti metabolizam i uzrokovati povećanje tjelesne mase.

 

Alkohol

Alkohol sadrži mnogo kalorija i može usporiti metabolizam. Pored toga, može uzrokovati dehidraciju, što također može negativno utjecati na metabolizam.