Je li ovo najizdržljivija biljka na svijetu? Živi bez zemlje, a samo par kapi vode joj je potrebno da ‘oživi’

Ova biljka je poznata i pod nazivom Resurrection plant (biljka uskrsnuća), zbog svog jedinstvenog načina preživljavanja.

Jerihonska ruža je zanimljiva biljka koja se može naći u sušnim područjima širom svijeta. Ova biljka je poznata i pod nazivom Resurrection plant (biljka uskrsnuća), zbog svog jedinstvenog načina preživljavanja u sušnim uvjetima.

 

Jerihonska ruža pripada porodici rosulja (Selaginellaceae) i raste u sušnim područjima Afrike, Azije, Australije i Amerike. Kada padne kiša, ova biljka uspijeva prikupiti vodu i hranjive tvari koje joj trebaju za rast i razvoj.

Neobična biljka

 

Međutim, kada se sušna sezona vrati, Jerihonska ruža ne propada kao što bi to učinile druge biljke. Umjesto toga, ona se skupi u malu, suhu kuglicu koja se može lako nositi vjetrom.

 

Kada padne sljedeća kiša, ova mala kuglica se otvori i Jerihonska ruža se počne oporavljati. Biljka se ispruži i ponovno počne prikupljati vodu i hranjive tvari koje joj trebaju za rast. Ovaj jedinstveni način preživljavanja omogućuje Jerihonskoj ruži da preživi u sušnim područjima koja bi inače bila nepogodna za rast i razvoj drugih biljaka.

Ima i medicinska svojstva

 

Osim što je zanimljiva biljka, Jerihonska ruža također ima i medicinska svojstva. U tradicionalnoj medicini se koristi kao lijek protiv bolesti bubrega, kao i za liječenje dijabetesa. Također se koristi i kao prirodni antioksidans.

 

Ukratko, Jerihonska ruža je fascinantna biljka koja preživljava u sušnim uvjetima zahvaljujući svom jedinstvenom načinu preživljavanja. Osim toga, ova biljka ima i važna medicinska svojstva, što je čini još zanimljivijom.