GODINAMA JE OVA ŽIVOTINJA BILA LEGENDA MEĐU LOKALNIM STANOVNIŠTVOM: Sada je potvrđeno da ovaj sisar postoji i živi na Korzici

Na francuskom ostrvu Korzika identifikovana je nova vrsta sisara, mačka-lisica, koja ima osobine i jedne i druge životinje.

 

Godinama je bila deo legende među lokalnim stanovništvom, a problem sa njom imali su i pastiri. Novom analizom gena otkriven je jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama severnog dela Korzike.

 

Velika mačka je godinama bila legenda na Korzici, pre nego što je jedna slučajno uhvaćena u kokošinjcu 2008. godine na severu francuskog ostrva.

“Verujemo da je to divlja vrsta koja je bila poznata, ali nije naučno identifikovana jer je izuzetno neupadljiva životinja sa noćnim navikama. Mačka-lisica je deo naše pastirske mitologije. Iz generacije u generaciju pričali su priče o tome kako će šumske mačke napasti ovace i koze. Mačka se razlikuje od normalne pripitomljene mačke jer je duža od prosečne mačke, može da poraste do jednog metra. Ima veće uši, duge očnjake i crni čuperak na kraju repa”, istakao je Pjer Bendeti, glavni tehničar za životnu sredinu francuske kancelarije za šume i lov.

 

Ostale prepoznatljive karakteristike mačke-lisice su linije na prednjim nogama, tamna boja zadnjih nogu i dlaka na stomaku smeđe boje. Dlaka je gusta i svilenkasta, a štiti ovu mačku od buva, krpelja i drugih štetočina.

https://t.co/x4jWMA7O2V