NIJE IMAO POJMA DA ŽENE POSTOJE: 41 GODINU PROVEO JE U ŠUMI, A KADA SE VRATIO U CIVILIZACIJU DOŽIVIO JE ŠOK

Ho Van Lang je čovjek kojeg smo doživljavali kao Tarzana novog doba, jer je njegov život podsjećao na filmsku priču o džungli.

Za vrijeme rata u Vijetnamu Ho Van Than je živio sa svojom porodicom u malom seocetu Tra Kem.

 

Vodili su normalan život sve dok zbog eksplozije mine nije izgubio ženu i dvojicu sinova. Tada uzima svog dvogodišnjeg sina Ho Van Langa i odlučuje da se u džungli potpuno izoluje od svih oblika civilizacije. Nakon toga narednu 41 godinu njih dvojica nisu stupili u kontak ni sa kim.

Preživjeli su zahvaljujući voću, medu, gajenju kukuruza a u svoju ishranu su često uključivali i zmije, guštere, pacove pa i majmune. Vrijeme su provodili gradeći skloništa, učeći da love ali i da se brane od različitih opasnosti koje vrebaju u ovakvim predjelima. Živjeli su najčešće u drvenim kolibama koje bi podizali pet metara iznad zemlje. Odjeću su im predstavljali ogrtači koje bi pravili od kore drveta.

Than nije vjerovao da je rat gotov pa se zbog toga plašio povratka među ljude.

Njegov sin Lang je od najranijeg djetinjstva život provodio među biljkama i životinjama tako da nas ne iznenađuje činjenica da ovaj pravi Tarzan uopšte nije znao da žene postoje. Prvi put je vidio ženu kada je jedno naselje gledao iz daljine, ali kako je tada rekao otac mu nikad nije objasnio da postoje dva pola.

Nije poznavao čovjeka kao vrstu živog bića, zbog toga bi uvijek pobjegao i sakrio se kada bi ugledao nekoga. Do momenta kada su on i njegov otac došli do jednog naselja, Lang je u životu sreo samo 5 osoba.

 

Kada su njih dvojica ponovo uspostavili kontakt sa civilizacijom bila je 2013. godina, a oni su vjerovali da rat i dalje bjesni. Došli su u jedno selo i zatražili medicinsku pomoć za Langovog oca Ho Van Thanha.

Nakon 2013. godine, Lang je počeo da živi relativno modernim načinom života, ali prijatelji su vjerovali da je stres i loša ishrana savremenog društva loše uticala na njegovo zdravlje.

Njegov prijatelj, Alvaro je rekao kako je “moderan” život imao fatalne posljedice po Langa nakon što je počeo da jede prerađenu hranu, a ponekad da pije alkohol.

 

Lagn se vratio da živi u porodičnu kuću 2016. godine.

On je bio najfascinantnija osoba koju sam ikad upoznao. Želio sam da naučim nešto novo o preživljavanju u džungli, pa me je Lang odveo u kolibu u kojoj je živio 40 godina. Dok smo preživljavali u džungli, sve što sam ja radio satima, on je mogao da završi za nekoliko sekundi. Bio je malo dijete sa vještinama super čovjeka.”

 

Ho van Lang je umro u 52. godini od posljedica raka.