Jeste li znali da Zemlja ima golemi ožiljak? Evo kako je ovaj mračni i naizgled jezivi fenomen nastao

Nalazi se u blizini Carrizoza, grada u pustinji Chihuahuan u Novom Meksiku.

Astronaut na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) snimio je prošle godine zapanjujuću fotografiju drevnog toka lave koji se proteže kroz pustinju u Novom Meksiku. Odozgo, smrznuta rijeka vulkanskog kamenja izgleda kao tamni ožiljak urezan u okolnu pustinju, piše LiveScience.com.

 

Tok bazaltne lave, poznat kao Carrizozo Malpaís, pokriva oko 337 četvornih kilometara i dugačak je oko 80 kilometara. Nalazi se u blizini Carrizoza, grada u pustinji Chihuahuan u Novom Meksiku, i jedan je od najvećih tokova lave koji su se formirali na Zemlji u posljednjih 10 000 godina, prema Geološkom institutu SAD-a (USGS).

Kada je nastao

 

Erupcija koja je iznjedrila Carrizozo Malpaís započela je prije otprilike 5000 godina i trajala je između 20 i 30 godina. Tijekom tog vremena, magma je polako curila iz zemlje iz podzemnog štitastog vulkana, koji je u međuvremenu uspavan. Izolirane cijevi lave ispod površine raspršuju rastaljenu stijenu na neuobičajeno velikom području, prema USGS-u.

 

Većina lave na slici izašla je iz malog otvora visokog 27 metara, koji su mještani nazvali “mali crni vrh”, koji se nalazi na sjevernom kraju polja lave. Otvor se nalazi u sredini zone slabe kore, poznate kao Capitan lineament, gdje se magma lako diže kroz Zemljinu koru i izbija na površinu, prema USGS-u.

Nije beživotan

 

Neravnomjeran, teksturiran izgled smrznute lave rezultat je raspršenja svjetlosti na pukotinama, urušavanjima i udubljenjima u vulkanskim stijenama. Glavna cesta i željeznička pruga također presijecaju sjeverni kraj polja lave.

 

Drevno polje lave može se činiti beživotnim odozgo, ali brojne pustinjske biljne vrste, poput kaktusa bodljikave kruške, cvijeća i stabala smreke, mogu rasti u smrznutoj magmi.