‘Jezero iz pakla’ sve koji ga dotaknu pretvara u kamen: Nije riječ o bajci, evo kako dođe do toga

Jezero je zapravo odabrano mjesto za razmnožavanje ugroženog malog plamenca, no za bilo koju drugu životinju koja dođe u kontakt s njim, to je čisti pakao.

Iako možda zvuči kao priča iz horor filma, na našem planetu zapravo postoji jezero koje životinje koje ga dotaknu u trenutku pretvara u kamen. Zastrašujuće jezero o kojem je riječ poznato je kao jezero Natron, a nalazi se u sjevernoj Tanzaniji, na granici s Kenijom.

 

Jezero je zapravo odabrano mjesto za razmnožavanje ugroženog malog plamenca, no za bilo koju drugu životinju koja dođe u kontakt s njim, to je čisti pakao. Jezero Natron može biti vrlo lijepo i očaravajuće, ali neka vas ne zavara njegov estetski ugodan izgled.

Priča iz horora

 

Dok životinje gledaju svoj odraz u ne tako dubokoj raznobojnoj vodi, događa se nešto zaista strašno. Jednom kada životinja dođe u dodir s jezerom, odmah se pretvori u kamen, što je zastrašujuće. Ali kako se to točno događa?

 

Iako zvuči kao dio scenarija za film, životinje se zapravo pretvaraju u kamen zbog soli i visokog alkalnog pH u vodi. Kada jadne stare životinje dotaknu vodu, dolazi do kalcifikacije, a to je nakupljanje kalcijevih soli u tjelesnom tkivu.

Životinja odmah umire, ali se zatim cijela pretvara u kamen. Da, od svakog centimetra kose do noktiju na nogama, sve ostaje na mjestu. Jezero je prilično jarko crveno zbog količine prisutnih bakterija zbog čega je njegova temperatura izuzetno visoka.

 

Jadne životinje

 

Iako biste očekivali da će se ljudi htjeti držati podalje od jezera; Jezero Natron zapravo je popularno turističko odredište. Fotograf divljih životinja Nick Brandt jedan je od onih koji se jako zanimaju za jezero, jer je koristio kamene leševe kao modele za poziranje za zastrašujuću seriju fotografija.

 

Brandt je uzeo inspiraciju u dobro očuvanim tijelima šišmiša, flaminga i orlova za stvaranje jezivih, ali i impresivnih fotografija. Govoreći za NBC News, Brandt je rekao: “Neočekivano sam pronašao stvorenja – sve vrste ptica i šišmiša – koje je voda izbacila uz obalu jezera Natron u sjevernoj Tanzaniji. Uzeo sam ova stvorenja onako kako sam ih našao na obali, a zatim ih stavio u ‘životne’ položaje, vraćajući ih u ‘život’.”

 

Impresivne fotografije izložene su u galeriji Hasted Kraeutler u New Yorku.