‘Ubojica gradova’ danas će protutnjati pokraj Zemlje: Ovako nešto događa se jednom u deset godina

Ogroman asteroid ovog će vikenda protutnjati pokraj Zemlje.

Uvijek je ohrabrujuće kada profesionalci koriste izraze poput ‘ubojica gradova’ za označavanje objekata koji lete oko nas u zastrašujućem prostranstvu znanom kao svemir. Jednostavno donosi taj osjećaj ugode; osjećaj da će sve biti u redu.

 

U redu, to je dovoljno sarkazma za jedan vikend, ali dosta ljudi nije oduševljeno načinom na koji je šef planetarne obrane Europske svemirske agencije Richard Moissl opisao masivni asteroid koji će proletjeti iznad nas ovog vikenda.

 

‘Ubojica gradova’ zvuči obećavajuće

 

Srećom, usprkos riječima koje se koriste za opis letećeg objekta, sigurni smo od asteroida koji je službeno poznat kao 2023 DZ2. Proletjet će na obično maloj udaljenosti za tako veliki asteroid, ali srećom još uvijek će biti udaljen dobrih nekoliko stotina tisuća kilometara.

 

2023 DZ2 proći će unutar 515.000 km od Mjeseca prije nego što će nekoliko sati kasnije proći pored Zemlje na otprilike pola udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Objavljujući vijest na Twitteru, NASA-in Asteroid Watch napisao je: “Dok su bliski prilazi redovita pojava, jedan asteroid ove veličine (42-95 metara) događa se samo jednom u desetljeću, pružajući jedinstvenu priliku za znanost.”

NASA je dodala: “Astronomi iz Međunarodne mreže za upozoravanje na asteroide koriste ovaj bliski pristup kako bi naučili što je više moguće o 2023 DZ2 u kratkom vremenskom razdoblju.”

 

Sjajna prilika za znanost

 

Moissl je uvjeravao da ‘nema šanse da ovaj ‘ubojica gradova’ udari Zemlju’, ali da je samo malo bliže mogao bi napraviti ozbiljnu štetu. Procjenjuje se da je promjer asteroida između 40 i 90 metara, što znači da bi trebao biti vidljiv dalekozorom i malim teleskopima.

 

Otkriven je u veljači u zvjezdarnici La Palma na Kanarskim otocima u Španjolskoj, a Moissl je rekao da bliski pristup ovog vikenda ‘nudi sjajnu priliku za promatranje’.

 

NASA je rekla da će prolazak asteroida pružiti važnu priliku astronomima da nauče više o asteroidima u slučaju da je takav leteći objekt doista imao potencijal pogoditi Zemlju. Kad je riječ o 2023 DZ2, barem za sada, sigurni smo.

 

Astronomi su utvrdili da se čini da će se asteroid vratiti u smjeru naše orbite 2026. godine, ali ne vjeruju da će tada izazvati bilo kakvu prijetnju.