KARDIOLOG TVRDI DA SU OVE 4 NAMIRNICE NAJGORE ZA SRCE, DIŽU PRITISAK U NEBESA: Kaže da bi trebalo da ih izbacite iz jelovnika što prije

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija pogađa sve veći broj ljudi.

Srčani problemi su, uz gojaznost, najveća boljka čovječanstva. Kao što biva obično i ovdje sve počinje i završava se sa ishranom.

 

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija pogađa sve veći broj ljudi. Može dovesti do smrtonosnih komplikacija, uključujući moždani i srčani udar.

Ovo stanje se može spriječiti pravilnom ishranom i vježbanjem, tvrdi kardiolog Mark Frenklin.

 

Naučnici su došli do podatka da se rizik značajno smanjuje i ukoliko iz jelovnika izbacite sljedeće namirnice:

 

Suhomesnati proizvodi

Čini nam se da nema ništa bolje nego da dan započnemo jakim i ukusnim doručkom. Sendvič sa omiljenim suhomesnatim proizvodima zvuči savršeno, ali ako znamo da u 100 grama ima i do 2.000 miligrama natrijuma, bolje je, ako imate visok pritisak, da se odlučite za laganiji doručak.

Ne možete da zamislite da jedete neslanu hranu. Ipak, ne zaboravite da samo jedna kašičica soli sadrži 2.300 mg natrijuma koji podiže krvni pritisak istog trenutka nakon konzumacije. Ukoliko ne možete odmah da se odreknete soli, učinite to postepeno.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži velike količine natrijuma i osobe sa srčanim problemima ga nikako ne bi smjele koristiti.

Punomasno mlijeko

Zvanično, mlijeko se smatra dobrom i hranljivom namirnicom, međutim, ono je namijenjeno samo mladuncima životinja.

Životinjsko mlijeko, pored prevelike količine proteina, sadrži previše masti i holesterola koji utiču nepovoljno na srce i krvne sudove.