Nevjerojatno otkriće arheologa u Egiptu: Iskopali su novu golemu sfingu, a šokiralo ih je njezino lice

Iako podsjeća na slavnu Sfingu u piramidama u Gizi, koja je visoka 20 m i ima normalan izraz lica, ova je statua od vapnenca daleko, daleko manja.

Arheolozi su otkrili novi kip nalik na sfingu u Egiptu i nevjerojatno, ovaj ima veliki osmijeh na licu. Artefakt je otkriven u ostacima svetišta u hramu u provinciji Qena, južno od Kaira. Iako podsjeća na slavnu Sfingu u piramidama u Gizi, koja je visoka 20 m i ima normalan izraz lica, ova je statua od vapnenca daleko, daleko manja i izgleda kao da se smije. Nakon kraćeg pregleda, stručnjaci misle da su shvatili zašto ima ‘osmijeh i dvije rupice’.

 

Sfinga također nosi pokrivalo za glavu poznato kao Nemes, koje su tradicionalno nosili staroegipatski faraoni – iako stručnjaci ne vjeruju da je on bio faraon, već car. Vjeruje se da je nasmijana statua bila stilizirana da predstavlja starorimskog cara Klaudija. Ali kako bi kip rimskog cara završio u egipatskoj grobnici – i to u obliku sfinge?

Kada je Klaudije vladao kao car od 41. do 51. godine poslije Krista, uspješno je proširio Rim na dijelove Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Da bi se ova teorija učvrstila, u grobnici je pronađena i ploča iz rimskog doba s hijeroglifskim i demotskim natpisima. Arheolozi se nadaju da će se restauracijom i proučavanjem oznaka na ploči otkriti više informacija o identitetu kipa. Potvrđujući sumnje, Mamdouh El-Damaty, bivši ministar arheologije, rekao je u ovotjednoj izjavi da je kip ‘veličanstven’ s crtama lica ‘pomno prikazanim kraljevskim crtama i laganim osmijehom na usnama, koje imaju dvije rupice na rubovima.’