Ovakvog monstruma niste vidjeli ni u filmovima: Jedna stvar kod njega je posebno zanimljiva

Pješčani tigar kategoriziran je kao kritično ugrožen na Crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Sand tiger shark (Carcharias taurus) ili pješčani tigar je vrsta morskog psa koji se može pronaći u toplijim vodama diljem svijeta, uključujući i Mediteran. Iako izgleda zastrašujuće zbog svojih oštrih zuba i veličine, sand tiger shark zapravo nije opasan za ljude i često se nalazi u akvarijima širom svijeta zbog svoje jedinstvene pojave.

 

Ova vrsta je također poznata po svojoj navici da izroni iz vode kako bi progutala zrak, kojim zatim regulira svoj plivajući položaj.

Nije opasan za ljude?

 

Zanimljivo, unatoč zastrašujućem izgledu i snažnoj sposobnosti plivanja, to je relativno miran i spor morski pas bez potvrđenih ljudskih smrtnih slučajeva. Ova vrsta ima oštru, šiljastu glavu i glomazno tijelo.

 

Duljina pješčanog tigra može doseći 3,2 metara, ali je obično dugačak 2,2-2,5 metra. Sive su boje s crvenkastosmeđim mrljama na leđima. Uočeno je da skupine love velika jata riba. Njihova prehrana sastoji se od ribe koštunjače, rakova, lignji i drugih morskih pasa.

Jede svoju braću i sestre

 

Tijekom trudnoće, najrazvijeniji embrij hranit će se svojom braćom i sestrama, reproduktivna strategija poznata kao intrauterini kanibalizam, tj. “embriofagija” ili, slikovitije, adelfofagija – doslovno “jedenje brata”.

 

Pješčani tigar kategoriziran je kao kritično ugrožen na Crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode. To je najveći morski pas koji se najčešće drži u javnim akvarijima zbog svoje tolerancije na zatočeništvo.