Postoje li zaista duhovi? Znanstvenici proveli vrlo zanimljivo istraživanje i rezultat je šokantan

U novoj studiji istraživači su otkrili da je nekvalitetan i loš san, povezan s jačim vjerovanjima u duhove i demone.

Noć je prirodno pogodna za paranormalne aktivnosti, s manje svjetla i zvuka koji ograničavaju maštu. Nova istraživanja pokazuju zanimljivu vezu između paranormalnih vjerovanja i jedne od najvažnijih noćnih aktivnosti za nas zemaljska bića: spavanja.

 

U novoj studiji istraživači su otkrili da je nekvalitetan i loš san, povezan s jačim vjerovanjima u duhove i demone, dušu koja živi nakon smrti, sposobnost ljudi da komuniciraju s mrtvima, iskustva bliska smrti kao dokaz zagrobnog života, i izvanzemaljace koji posjećuju Zemlju.

Smanjena kvaliteta sna uključivala je manju učinkovitost spavanja, dužu latenciju spavanja, kraće trajanje sna i povećane simptome nesanice, izvješćuju autori studije. Uz mjere kvalitete sna koje sami navode, istraživači su otkrili da je vjerovanje da su izvanzemaljci posjetili Zemlju povezano s izoliranom paralizom sna i sindromom eksplodirajuće glave, poremećajem karakteriziranim osjećajem glasne buke ili zvuka udara unutar lubanje osobe. Izolirana paraliza sna – u kojoj je osoba svjesna i budna, ali se ne može pomaknuti, bez drugih simptoma poremećaja spavanja poput narkolepsije – također je bila povezana s vjerovanjem da su iskustva bliska smrti dokaz za život nakon smrti, pokazalo je istraživanje.

 

U čemu je problem

 

“Koliko znamo, ovo je novo otkriće vrijedno daljnjeg ispitivanja”, pišu istraživači. Ovi se nalazi uglavnom poklapaju s prethodnim studijama, napominju oni, koje su također pronašle veze između paranormalnih vjerovanja i varijabli spavanja, posebice paralize sna. Nova studija ima za cilj baciti više svjetla na ovo ispitivanje šireg raspona varijabli spavanja s većim uzorkom. Istraživači su proveli studiju putem internetske ankete, a zapošljavanje je objavljeno putem društvenih medija i časopisa BBC Science Focus. Završili su s 8853 sudionika, svi s najmanje 18 godina, koji su odgovarali na pitanja o nekoliko paranormalnih tema i varijabli spavanja. “Za sve asocijacije, utvrđeno je da je viša razina paranormalnog vjerovanja povezana s lošijom subjektivnom kvalitetom sna, čak i kada se kontroliraju učinci dobi i spola”, izvješćuju autori studije, piše Science Alert.

Iako bi nova studija mogla pomoći u poboljšanju razumijevanja veze između paranormalnih vjerovanja i varijabli spavanja, kao studija presjeka, nije bila osmišljena da odgovori na očito naknadno pitanje zašto su te dvije stvari povezane. Autori ipak nude neke spekulacije. Budući da paraliza sna može uključivati ​​vizualne i slušne halucinacije, a sindrom eksplodirajuće glave ima svoj istoimeni zvuk, rezultati sugeriraju da bi vjerovanje u izvanzemaljce moglo biti povezano s poremećajima spavanja sa zvukovima ili slikama.

 

“Jedno od objašnjenja je da bi netko tko doživljava zvukove ili slike povezane sa snom to mogao protumačiti kao dokaz da vanzemaljci ili druga nadnaravna bića postoje”, pišu, iako napominju da je još potrebno više istraživanja kako bi se to provjerilo. S druge strane, neke od asocijacija mogu ići u suprotnom smjeru, dodaju istraživači, s paranormalnim vjerovanjima koja uzrokuju tjeskobu koja ometa san. Mogućnost paranormalnih posjetitelja noću mogla bi otežati spavanje, i to ne samo djeci.

 

To bi moglo pomoći objasniti zašto je vjerovanje u duhove, demone ili izvanzemaljce povezano s nižom subjektivnom kvalitetom sna, pišu istraživači.