PREŽIVJELA PAD AVIONA S VIŠE OD DESET HILJADA METARA: ZNATE LI KO JE BILA VESNA VULOVIĆ?

Mnogi to ne znaju, ali na jednom letu jugoslovenske aviokompanije JAT došlo je do terorističkog napada, a jedina preživjela osoba bila je stjuardesa Vesna Vulović.

Kada je 26. januara 1972. Vesna Vulović došla na posao stjuardese, nije mogla ni zamisliti kako će se dan odvijati. Trebala je letjeti iz švedskog Stockholma za Beograd, preko Zagreba.

 

JAT-ov avion Douglas DC-9 je bio u mirnom letu iznad tadašnje Čehoslovačke, a onda je došlo do terorističkog napada. Eksplodirala je bomba u aktovci u prednjem dijelu aviona.

Srećom po Vesnu Vulović, ona je bila u zadnjem dijelu, ali je opet osjetila posljedice. Avion se raspao i krenuo prema dnu s visine od 10160 metara. 23 putnika i sedam članova posade je bilo u avionu, a samo je Vesna preživjela.

Prema njenoj priči, preživjela je tako što se njen dio aviona pod uglom zabio u snježnu planinu, te je to usporilo pad. Stjuardesa je završila s teškim povredama i bila je 27 dana u komi.

 

Još treba dodati kako je Vesna Vulović i do današnjeg dana Ginisova rekorderka kao osoba koja je preživjela najveći pad bez padobrana.

Predstojalo je 16 mjeseci rehabilitacije, a Vesna je insistirala da se vrati na posao stjuardese. Ipak, uprava JAT-a je odlučila kako je za nju najbolje da radi uredski posao.

 

Tu je ostala sve do 1990. godine, kada je učestvovala u protestima protiv vlasti. Kao posljedicu njenog uključivanja u proteste, ona je odmah dobila otkaz.

 

Zbog njenog statusa među narodom tadašnje Jugoslavije, vlasti se ipak nisu odlučile za hapšenje, strahujući od revolta i negativnog publiciteta.

Ona je nastavila svoju borbu i nakon raspada Jugoslavije. Sve do pada vlasti Slobodana Miloševića petog oktobra 2000. godine, Vesna je aktivno učestvovala kao članica Demokratske stranke.

 

Ipak, godine su uradile svoje, te se Vesna Vulović povukla. Nažalost, bila je jako depresivna zbog toga što je ona preživjela, a drugi u avionu nisu.

 

Zadnje trenutka života provela je sama, u stanu u Beogradu, a svijet je napustila 23. decembra, 2016. godine u 66. godini života.