PROROK ZEMLJOTRESA IZNIO CRNE SLUTNJE: Tvrdi da je vidio potrese u Turskoj, a sada upozorava na novi još veći zemljotres!

Holandski istraživač Frank Hugerbits stekao je slavu nakon navodnog tačnog predviđanja turskog zemljotresa. On sada tvrdi da će još veći zemljotres biti na teritoriji Rusije. Da li je moguće vjerovati njegovim prognozama i šta naučnici misle o tome?

Hugerbits nije profesionalac, već „civilni naučnik“, Samouk. On predviđa zemljotrese analzirijaći kretanje nebeskih tijela Sunčevog sistema.

 

On je 2016. godine razvio program „Solpaž“ koji je bio baza za on-lajn servis „Solar sistem geometri survej“. Program omogućava da se za bilo koji datum ili period odredi položaj Sunca, Meseca i planeta, odredi rastojanje i uglovi pod kojima se nalaze.

Određuje se položaj u kome su kosmička tela na istoj dužini u nebeskom koordinatnom sistemu. Kada se više od dva objekta poravnaju onda se to zove parada planeta i taj termin koriste astrolozi.

 

Na sajtu on-lajn servisa nema dela koji je posvećen naučnom razjašnjenju veze nebeskih geometrija sa seizmičkim aktivnostima Zemlje. Program „Solpaž“ se ne može preuzeti jer ima tajni kod.

 

Plima i oseka u zemljinoj kori

Holandski istraživač priznaje da ne zna mnogo o geologiji i geofizici, naučnim radovima i seizmologiji. On samo prati povezanost nekih planeta, Mjeseca i Sunca sa Zemljom i velikim zemljotresima. Svoju metodu naziva – planetarna geometrija.

 

On je osmislio kao glavni indikator velikih seizmičkih aktivnosti indeks geometrije Sunčevih sistema (Solar System Geometry Index — SSGI).

Zamjenik direktora Instituta za fiziku Zemlje Ruske akademije nauka Ruben Tatevosijan primećuje da, iako u zemljinoj kori postoje plima i oseka pod dejstvom nebeskih tijela, one su premale u poređenju sa silama Zemlje.

„Eksperti raspravljaju o tome da li ovaj mali porast može proizvesti efekat nekog okidača za velike događaje. Međutim, do sada to niko nije uspio statistički da dokaže”, naglašava Tatevosijan.

 

Značajno je da se prognoze na sajtu holandskog proroka ne objavljuju ranije, već tokom dana. One se ponekad poklapaju sa izveštajima o događajima.

Na primjer, za 1. mart je vjerovatnoća seizmičkih pokreta 6-6,9 stepeni na nivou od 80 odsto, a od 7-8,4 na nivou od 70 odsto, dok je veća od 8,5 odsto na nivou od 50 odsto. Prema podacima Evropsko-sredozemnog sizmološkog centra, tada se desio zemljotres jačine 6,5 stepeni pored istočne obale Nove Gvineje.

Neprimjetan „megazemljotres”

Hugerbits predviđa „megazemljotres” jačine 8,5 stepeni i više, koji će, navodno, početkom marta da zadesi Kamčatku i Kurilska ostrva.

 

Kao primjer, naučnik navodi zemljotres na ostrvu Šikotan 1994. godine. Uprkos jačini od 8,4 stepeni nije privukao posebnu pažnju zbog niske gustine naseljenosti na Kurilima i nedostatka značajnih razaranja.

 

„Naravno, moguće je da će se zemljotres zaista dogoditi, ali prognoza Hugerbitsa nikako se ne može priznati kao važeća”, dodaje Tatevosijan.

 

„Nijedno predviđanje”

„Civilni naučnik” postao je poznat nakon februarske tragedije, kada se na društvenim mrežama raširio snimak ekrana njegove stranice na Tviteru. Sudeći po datumu posta, 24 sata prije prvih potresa, Holanđanin je napisao: „Prije ili kasnije u ovom regionu Južno-Centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban dogodiće se zemljotres jačine 7,5 stepeni”.

 

Tatevosijan sumnja da je to zaista to bila prognoza i dodao da se skoro 40 godina bavi seizmologijom i da je imao u tom periodu samo dva precizna zapažanja, ali da nije predvideo zemljotres.

 

Ruski eksperti nisu isključili mogućnost takvog događaja u oblastima pogođenim u februaru. Turska je regija sa velikim brojem seizmičkih pokreta, a u proteklih 120 godina bilo je 13 zemljotresa jačine iznad sedam stepeni. Sovjetski naučnici su 1970. godine otkrili metod za identifikaciju seizmičkih zona, koje se nalaze na granici litosferskih blokova. Epicentar zemljotresa se 4. februara poklopio sa jednom takvom tačkom.

 

Tačan datum slične kataklizme nauka ne može da predvidi. Međutim, naučnici bilježe da postoji povećana opasnost od zemljotresa. Institut za teoriju predviđanja zemljotresa i matematičku geofiziku Ruske akademije nauka na pola godine ažurira procjenu situacije na osnovu algoritma M8, koji izračunava vjerovatnoću događaja jačine osam stepeni. Analiza je sagrađena na osnovu analize slabih podrhtavanja u regionu.

 

Zona turskog epicentra je postala opasna u skladu sa algoritmom M8 prije dvije godine i prognoza od početka januara je to potvrdila. Mada, ruski naučnici nisu objavili tu vijest na društvenim mrežama.