Rijedak fenomen na našem nebu: Pet planeta poredano u jedan luk

Merkur, Jupiter, Venera, Uran i Mars večeras će se poredati u luku, a neki će biti vidljive i golim okom ako je vedro nebo.

Ovo se često naziva “planetarna parada” i vidljiva je nakon zalaska sunca 29 stupnjeva na zapadu. Dobar pogled na horizont i vedro nebo pružit će najbolje šanse za uočavanje poravnanja.

 

Prošlog ljeta Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn spojili su se u rijetkoj planetarnoj konjunkciji. Ove godine golim okom Jupiter, Venera i Mars bi trebali biti lako vidljivi. Uran bi trebao biti vidljiv teleskopom srednje veličine, a Merkur je dodatni izazov za profesionalce.

Ovakva poravnanja vrlo su specifična za našu perspektivu sa Zemlje. Premda planeti trenutno nisu poravnati, svi su raspoređeni po Sunčevom sustavu, ali samo iz naše perspektive, perspektive Zemljana. S vremena na vrijeme se dovoljno približe jedan drugom da samo na našem nebu možemo vidjeti ovakvu konjunkciju.

Najlakši način da saznate gledate li u planete ili zvijezde je gledajući koju vrstu svjetlosti emitiraju. Zvijezde trepere, planeti ne. Dakle, ako vidite blistavu svjetlost koja je stabilna i ne treperi, onda gotovo sigurno gledate u jedan od tih planeta.