UZIMAJTE IH DOK JOŠ IMA, USKORO ĆE KOŠTATI PAPRENO ILI IH NEĆE BITI: 5 namirnica pred “izumiranjem”, a bar 3 SVI OBOŽAVAJU

U 21. veku su se pojavile mnoge namirnice i proizvodi za koje naši preci koji su živeli u 19. pa čak i u 20. vijeku nisu čuli. Međutim, istovremeno se čini da neka jela za koja svi znaju su u riziku da “nestanu sa lica Zemlje”, a evo i zašto… Naučnici iz Mađarske naveli su pet namirnica koje naši unuci najvjerovatnije neće imati priliku da probaju…

1. Pašteta od pačje džigerice

 

Prema naučnicima, foa gra (foie gras), odnosno luks pašteta od pačje džigerice bi mogla da potone u zaborav, jer je preskupa za proizvodnju. Postoji i pritisak aktivista za prava životinja jer se za ove potrebe patke praktično nasilno tove.

2. Kafa i kakao

 

Globalno zagrijavanje bi moglo da nas ostavi bez dvije najpopularnije naminice u svijetu – kafe i čokolade! U visoravnima Kolumbije, gdje se tradicionalno uzgajaju zrna kafe i kakaoa, temperature su porasle u poslednjih 10 godina. Usljed toplote, na plantažama se sve češće javljaju najezde insekata koji šetete biljkama. Posljedica je smanjena proizvodnja kafe i kakaoa.

 

3. Med

 

Pčelari se žale da pčele sve češće i sve ozbiljnije oboljevaju. I ovo se dešava širom svijeta, svuda gdje se uzgajaju pčele i proizvodi med. Prema najradikalnijim procjenama, do 2050. godine bi broj pčela mogao toliko da se smanji, da će med postati poslastica koju će moći da priušte samo najbogatiji.

4. Avokado

 

Namirnica koju jutricionisti preporučuju kao ekstremno zdravo, a nije posebno popularna u Srbiji zbog “jake” cene, mogla bi da nestane “sa lica Zemlje” i to u ne tako dalekoj budućnosti… Razlog? Isti kao i za većinu drugih – za to je isto globalno zagrijavanje.

 

5. Banane

 

Zvuči prosto nevjerovatno, ali ovo voće je takođe u opasnosti da nestane sa polica prodavnica i piljara. Šta je problem? Najpopularnija sorta “cavendish” banana poslednjih godina je drastično smanila prinose zbog gljivičnih infekcija drveća. Po naučnicima, bakterija ubija korenov “sistem palmi”, što spriječava drvo da dobije dovoljno vode i hranljivih materija i umire.