Strašna ispovijest žene koja svaka dva sata izgubi pamćenje: Evo zašto joj se to događa

Prije nesreće, dok je bila prva u srednjoj školi, Riley je bila odlikašica i sanjala je o tome da postane liječnica.

Studentica je patila od teškog gubitka pamćenja. Njezin mozak se zapravo resetira svaka dva sata nakon što je pretrpjela traumatski potres mozga. Riley Horner se budila svako jutro od 11. lipnja 2019. misleći da je još uvijek 11. lipnja 2019.

 

Tog datuma, tinejdžerica je hitno prebačena u bolnicu nakon što je prisustvovala plesu u Springfieldu, Illinois, gdje je dječak koji je hodao po publici pao i sletio na nju.

 

Nevjerojatna pojava

 

Nakon nekoliko pretraga, liječnicima je sve izgledalo u redu, pa je Riley poslana kući – samo što ona uopće nije bila dobro. Unutar samo nekoliko sati nakon izlaska iz bolnice, Riley je imala niz od 30 do 45 napadaja, prema riječima njezine mame Sarah.

 

Sljedećeg jutra, tada 16-godišnjakinja se probudila i bilo je kao da se traumatični događaji od prethodnog dana nikada nisu dogodili. Koliko je znala, bio je 11. lipnja i tu je večer trebala ići na ples. Sljedećih dana njezino se sjećanje vraćalo na taj datum svaka dva sata.

Kad bi shvatila da to nije datum, otišla bi do svog telefona i pronašla bezbroj ažuriranja na svojoj aplikaciji Notes kako bi je upoznala sa svime što se dogodilo od nesreće.

 

“Imam bilješke na telefonu, kad sam jutros ustala, bilo je na tisuće bilješki”, rekla je u intervjuu za Fox News.

Nisu znali što joj je

 

Nakon potrage za liječnikom koji bi mogao pomoći s Rileynom medicinskom anomalijom, njezina je obitelj na kraju pronašla tim u Utahu koji joj je mogao dijagnosticirati niz testova. Ispostavilo se da je Riley pretrpjela teški potres mozga koji je drugim procjenama nedostajao te da je imao TBI (traumatsku ozljedu mozga).

 

TBI je utjecao na Rileyjenu sposobnost fokusiranja, određivanja prioriteta, fokusiranja i pohranjivanja informacija. Kad je Riley konačno dobila tu dijagnozu od stručnjaka za postpotres mozga Cognitive FX, uspjeli su sastaviti plan koji će joj pomoći da poboljša svoje pamćenje.

 

Unutar samo tjedan dana liječenja, Riley je počela stvarati svoja prva nova sjećanja – iako se još uvijek nije mogla prisjetiti ničega što se dogodilo između 11. lipnja 2019. i prosinca 2019.

 

Situacija je bolja

 

Prije nesreće, dok je bila prva u srednjoj školi, Riley je bila odlikašica i sanjala je o tome da postane liječnica. Ali činilo se da je svaka nada izgubljena kada je Riley počela gubiti sjećanje, jedva da je mogla zadržati bilo kakve informacije sa svojih predavanja.

 

“Ako ode na koledž, neće znati gdje joj je soba u domu. Neće znati gdje ima nastavu”, brinula se Rileyina mama Sarah još 2019. godine.

 

Ali od tada je došlo do nekih vrlo pozitivnih pomaka. Zahvaljujući liječenju u Cognitive FX-u, Riley je uspjela zadržati dovoljno sjećanja da bi mogla proći školu za medicinske sestre. U novostima koje je njezina majka objavila prošlog mjeseca, otkrila je: “Imala je vrlo teške semestre, ali uspjela je.

 

Još uvijek traže rješenja

 

Riley još uvijek uzima lijekove za svoje napadaje i vjerojatno više nikada neće biti ona stara, ali ona i njezina obitelj pokušavaju se usredotočiti na male uspjehe – poput završetka prvog semestra s ocjenom 4.0.

 

I napadaji su još uvijek problem, ali budući da su sve njezine prijateljice s fakulteta također medicinske sestre, bile su od velike pomoći i uspjele su barem malo umiriti Rileyne roditelje.

 

“Sve vrijeme slušamo kako dobro izgleda, kako joj je dobro i kako izgleda kao da napreduje. To je zato što su TBI nevidljiva bolest. Ne možete vidjeti njezine probleme većinu vremena, ali ja vidim”, rekla je Sarah.

 

Rileyna obitelj još uvijek traži liječenje koje će uspjeti za Riley, a iako je bilo skupo, Sarah kaže da je ‘vrijedilo svakog novčića’ ako je to značilo pomoći njezinoj kćeri da vrati svoj život.