Tip je odlučio 100 dana provesti živeći pod vodom: Iznenadit će vas kada vidite koji su sve razlozi

Ako Dituri uspije dovršiti Neptune 100, tada će držati svjetski rekord u “najdužem životu pod vodom pod atmosferskim pritiskom – 1,6 puta većim od pritiska na kopnu”.

Jedan čovjek preuzeo je na sebe odgovornost da živi pod vodom više od tri mjeseca kako bi vidio kakav će učinak imati na njegovo tijelo. Profesor sa Sveučilišta u Južnoj Floridi započeo je svoj bizarni eksperiment ranije ovog mjeseca (1. ožujka) i to je prvi takve vrste. Joe Dituri, također poznat pod nadimkom Dr Deep Sea, postavio je svoju misiju, a ona glasi: učiniti more svojim ‘staništem’ sve do ljeta.

 

U službenom priopćenju za tisak sa Sveučilišta Južne Floride, potvrđeno je da je Dituri – koji također ima doktorat biomedicinskog inženjerstva – provodi eksperiment u nadi da će pronaći nove ‘načine za oživljavanje morskog okoliša’. Uz to, istraživač također nastoji “testirati medicinsku tehnologiju koja bi mogla spriječiti mnoštvo bolesti kod ljudi”.

Profesor će živjeti u ‘izolaciji’, na dubini od 10 metara, tijekom cijelog trajanja misije koja je od tada nazvana ‘Neptun 100’. U priopćenju se objašnjava: “Dio posla uključit će psihologa i psihijatra u praćenje učinaka koje doživljava dok je u okruženju sličnom produženom svemirskom putovanju. To je izolirano ograničeno ekstremno okruženje. I kao ljudi, stvarno moramo shvatiti kako ćemo živjeti u tom okruženju ako želimo proširiti naš planet, ako idemo na međuplanetarni put, ako želimo pronaći sve lijekove koje trebamo pronaći.”

Ako Dituri uspije dovršiti Neptune 100, tada će držati svjetski rekord u “najdužem životu pod vodom pod atmosferskim pritiskom – 1,6 puta većim od pritiska na kopnu”. Trenutni svjetski rekord iznosi 73 dana od davne 2014. godine kada su dva profesora iz Tennesseeja postigla titulu.

 

“Ali rekao je da to nije važan dio”, tvrdi se u priopćenju. Sam Dr Deep Sea je otkrio: “Sve što nam treba nalazi se na ovom planetu. Sve što nam treba je ovdje, imamo yin, imamo yang. Imamo bolest, imamo lijek. Samo trebamo pogledati tamo gdje nikada prije nismo tražili.”

 

Neptun 100 trebao bi završiti kasnije ovog ljeta (9. lipnja), a do tada će Dituri ‘raditi na svom projektu s drugim znanstvenicima, te provoditi morska i medicinska istraživanja’. Profesor je svoje putovanje dokumentirao na društvenim mrežama, a vijest je objavio u videu na Instagramu.

 

“Razgovarat ćemo o biomedicinskom inženjerstvu, izvoditi eksperimente u biologiji i biomedicinskom inženjerstvu, razgovarat ćemo s tko je tko u podmorju i dobro ćemo se zabaviti!” – oduševljen je profesor. Govoreći u drugoj izjavi koju je objavilo Sveučilište Južne Florde, dr. Deep Sea je istaknuo: “Ljudsko tijelo nikada nije bilo tako dugo pod vodom, pa ću biti pažljivo praćen. “Ova će studija ispitati svaki način na koji ovo putovanje utječe na moje tijelo, ali moja je nulta hipoteza da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog tlaka”.